TEST: Toshiba Qosmio X300 - Stor, rånete og rask spillbærbar

Toshiba håper å lokke til seg spillerne med en spillbærbar med stor skjerm og design som er litt utenom det vanlige.

Publisert Sist oppdatert

Mange ønsker en bærbar pc som byr på litt mer enn mulighet for bare tekstbehandling og nettsurfing. Selv om de fleste bærbare for så vidt er i stand til det, er det ytterst få av dem som klarer å kjøre spill slik spillerne vil ha dem.

Velger du en konsumentbærbar i det øvre mellomsjiktet vil du ha muligheten til å spille de fleste spill, men du må som oftest ta til takke med relativt lav oppløsning og detaljnivå som er et godt stykke unna det beste spillene har å by på.

Folk flest har i stor grad kvittet seg med den stasjonære pc-en, til fordel for en bærbar variant. De spillinteresserte henger derimot litt etter. Det ønsker bærbarprodusentene å gjøre noe med, og i løpet av de siste årene har antallet bærbare-pc-er til spillbruk økt markant.

Godt utstyrt

Toshiba ønsker også å være med på leken, og har derfor utvidet sin Qosmio-serie med X300. X300 er en spillbærbar som kommer i tre varianter, som alle ser like ut. På innsiden er det imidlertid en del som skiller.

Vi har testet Qosmio X300-130, som er den enkleste av de tre modellene. Maskinen er utstyrt med en Intel Core 2 Duo T9600-prosessor på 2,8 gigahertz, den samme prosessoren som blant annet sitter i den spinnville W90VP fra Asus. Dette blir å regne som en relativt kraftig prosessor for bærbare pc-er. Videre er X300-130 utstyrt med fire gigabyte DDR3-minne og en Geforce 9800M GTX grafikkprosessor med en gigabyte dedikert grafikkminne.

Til lagring har Toshiba utstyrt pc-en med to harddisker på 320 gigabyte hver. Skjermen er på 17 tommer, med en oppløsning på 1 440 x 900 piksler. Størrelsen er fin, men vi synes oppløsningen er i minste laget for en så stor skjerm, ikke minst når man ser på prisen på pc-en.

Det er altså snakk om en maskin av det relativt kraftige slaget, om enn ikke i klasse med Asus sin monsterbærbar. Så koster da også den X300-modellen vi testet omtrent halvparten av Asus-pc-en – fra rundt 16 000 kroner. Toshiba leverer også to enda kraftigere varianter av X300, hvor X300-14U er den kraftigste, med blant annet firekjerners Intel-prosessor og to grafikkprosessorer. Vi har imidlertid ikke sett de to andre modellene i salg i Norge.

Qosmio X300 er utstyrt med det man forventer av tilkoblinger. Det er støtte for trådløst nettverk opp til N-hastighet, gigabit lan og blåtann. Videre er det tilkoblinger for usb, Firewire og eSATA, samt minnekortleser og ExpressCard-port. Tilkobling til ekstern skjerm skjer via vga eller hdmi.

Flammelakkert og småharry

Det er ikke bare det innvendige som skiller denne pc-en fra de fleste andre i butikken. Designmessig er nemlig denne pc-en noe litt utenom det vanlige, eventuelt mye utenom det vanlige.

Designen kan trygt omtales som rånete. X300 lyser nemlig opp rommet med knallrød metallic-lakk og flammelakkering på skjermlokket. Undertegnede må vel innrømme å være litt rånete, men X300 blir såpass hårete at det blir litt i meste laget.

Området rundt tastaturflaten er sort og teksturert, og kan med litt godvilje ligne litt på karbonfiber. Tastaturet er blankt og utstyrt med eget talltastatur på høyre side. I bruk føles tastaturet behagelig.

I hvert hjørne sitter det en liten Harman/Kardon høyttaler. For å gi litt ekstra trykk i lyden har Toshiba plassert noe de har valgt å kalle en subwoofer under pc-en. Vi er litt skeptiske til betegnelsen subwoofer på et høyttalerelement som måler et par centimeter, men så lenge den faktisk bidrar til å gi et såpass rikt og kraftig lydbilde som X300 leverer, kan vi tilgi det. X300 leverer ikke fullt like god lyd som Qosmio G50, men er fortsatt en av de beste bærbare vi har testet når det kommer til lydkvalitet, være seg det er snakk om spill, musikk eller film.

Byggekvaliteten virker jevnt over god. Det eneste vi reagerte på var at pc-en virket litt knirkete i forkant. Støynivå og varmeutvikling var begge deler på et godkjent nivå. Pc-en er ikke musestille, men heller ikke plagsomt støyete.

Les mer om ytelsen på neste side.