TEST: Toshiba Satellite R830: Lett, utholden og sprek

Toshiba Satellite R830 gir mye for pengene

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i år testet vi Toshiba Portege R700 – en kompakt 13,3-tommer rettet mot bedriftsmarkedet, men som også kunne være et godt valg for konsumenter i form av Satellite-modellen basert på samme design.

Disse maskinene har nå fått oppfølgere i form av Portege R830 og Satellite R830. Det er sistnevnte modell, som er rettet mot konsumentmarkedet, som vi nå har testet. Designmessig arver de mye fra forgjengerne – den store forskjellen blir at man er over på Intels Sandy Bridge-plattform, hvilket betyr nyere prosessorer og brikkesett.

Forskjellene mellom Satellite R830 og Portege R830 er operativsystem (Windows 7 Home Premium vs. Windows 7 Prfessional) og skjerm (matt vs. blank). Portege R830 har i tillegg støtte for dokkingstasjon, Expresscard-kortplass, 3G og en del sikkerhets- og administrasjonsfunksjoner rettet for bedriftsmarkedet.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Aspire 5750 - Rimelig Sandy Bridge-pc

Det tekniske

I skrivende stund er Satellite R830 tilgjengelig på det norske markedet i en enkelt konfigurasjon – da med Core i5 2410M-prosessor, 4 gigabyte minne og 640 gigabyte (5 400 o/min) harddisk. For Portege R830 finnes litt flere modellkonfigurasjoner. De vil muligens komme på det norske markedet etter hvert. Ifølge Toshiba kan den også leveres i modeller med Core i3- og i7-prosessorer.

Vi anser prosessoren som Toshiba har valgt, Core i5-2410M, som et svært godt valg med tanke på kombinasjon pris og ytelse. Prosessoren har en klokkefrekvens på 2,3 gigahertz, men kan under en del forutsetninger klokke seg selv opp til 2,9 gigahertz via Intels TurboBoost-teknologi.

Maskinen kan utstyres med opptil 8 gigabyte minne. De 4 gigabytene levert vår testmodell var i form av én enkelt modul, slik at den andre minnesokkelen var ledig.

Grafikkprosessoren er Intels prosessorintegrerte Graphics HD 3000. Denne gjør en helt tilfredsstillende jobb når det gjelder vanlig applikasjonsbruk og videoavspilling.

Ytelsesmessig er det en maskin som er godt egnet selv til litt tyngre applikasjonsbruk. For Portege-varianten av maskinen kunne vi ønsket at Toshiba hadde en modell med SSD tilgjengelig. Det finnes i enkelte markeder, men foreløpig ikke i Norge.

Pc-en er utstyrt med optisk enhet - noe mange 13,3-tommere i denne størrelse og vektplassen ikke har. Samtidig kan man si at det nok er mange som sjeldent føler behov for optisk enhet i dag.

LES OGSÅ:

TEST: Samsung 900X3A - Liten og elegant

Kommunikasjon og tilkoblinger

For trådløst nettverk benytter pc-en kort fra Atheros med 802.11n-støtte. Det er kun støtte for bruk av 2,4 GHz-båndet. Når det gjelder ytelse og rekkevidde i de miljøene vi testet gir vi pc-en godkjent. Det er imidlertid ikke like gode resultater som en del andre bærbare pc-er vi har testet i samme prisklasse, med for eksempel Intels Wi-Fi Link 6205- og 6300-wlan-kontroller. Bluetooth er også på plass, i tillegg til Gigabit Ethernet.

På Toshibas websider markedsføres maskinen med støtte for Intels WiDi-teknologi. Dette er en teknologi som benyttes for trådløs overføring av skjermbilde til en adapter som kobles til tv-en. Det begynner nå å bli fokus på denne teknologien, og blant annet har selskaper som Netgear, D-Link og Belkin lansert adaptere. Dette er en teknologi som krever wlan-kort fra Intel, og vil dermed ikke være støttet av Satellite R830-modeller levert med wlan-kort fra Atheros.

For tilkoblinger har man USB 3.0-port, to USB 2.0-porter, eSATA og SD-minnekortplass. Den ene usb-porten kan benyttes til å lade for eksempel mobiltelefonen, selv om pc-en er i dvalemodus. For tilkobling av ekstern skjerm har man både analog VGA-tilkobling og HDMI.

Les videre på neste side...