TEST: Toshiba Satellite R850 - Suveren batterilevetid

TEST: Toshiba Satellite R850 - Suveren batterilevetid

Til 4500 kroner er Toshiba Satellite R850 et så godt kjøp at du bør skynde deg om du skal sikre deg en.

Satellite R830 imponerte oss tidligere i år –13,3-tommers pc-en leverte god ytelse, lang batteritid og et godt konstruksjonsinntrykk. Vi har nå sett på storebroren Satellite R850.

R850 er en rimelig pc, og det fører for så vidt med seg en del kompromisser. Et element er at Toshiba har fylt pc-en godt med diverse programvare fra forskjellige aktører. Dette kan være med på å gjøre pc-en rimeligere – enten gjennom reklame i programvaren eller gjennom at en del av kundene kjøper programvaren etter at evalueringstiden er gått ut. Vi anbefaler at man tar seg litt tid til å avinstallere en del av programvaren før pc-en tas i bruk.

Vekten på pc-en er cirka 2,5 kilo – konstruksjonsmessig er inntrykket bra for prissegmentet. Det er ikke spesielt å utsette på verken støynivå eller varmeutviklingen.

LES OGSÅ:

TEST: Dell Latitude E6420: Din neste jobb-pc?

Rask nok

Modellen av Satellite R850 vi testet var utstyrt med Core i5-2410M-prosessor på 2,3 GHz, 4 gigabyte minne og 500 gigabyte harddisk (5 400 o/min). Ytelsen til vanlige applikasjoner framstår på det jevne som god, og det er lite som skiller mot andre maskiner vi har testet med lignende oppsett. Pc-en er ellers utstyrt med integrert optisk og 15,6-tommers skjerm med 1366x768-oppløsning. Vi tror mange nok ville foretrukket høyere oppløsning på en såpass stor skjerm, men det blir en avveining opp mot pris og bruksområder. Skjermen har blank overflate som gir en del refleksjoner. Lysstyrken målte vi til 260 cd/m2, hvilket er godt for dette prissegmentet. Fargegjengivelsen er kurant, og nok ganske på linje med mye annet i dette prissegmentet.

Det finnes også andre modellvariasjoner av Satellite R850. Blant annet vil man kunne finne modeller med AMD Radeon HD 6450-grafikkprosessor, som gir noe bedre 3D-ytelse og funksjonalitet enn den integrerte løsningen fra Intel som vår testmodell var utstyrt med. For noen som kun skal benytte pc-en til vanlige kontorapplikasjoner, generell nettbruk og om så HD-videoavspilling, gjør den integrerte løsningen fra Intel en tilfredsstillende jobb.

LES OGSÅ:

TEST: Fujitsu Lifebook S751: Valuta for pengene

Pc-en er utstyrt med HDMI og VGA for tv/skjerm-tilkobling, samt fire usb-porter hvorav én støtter USB 3.0. eSATA, Gigabit Ethernet og 802.11n wlan er også på plass. Wlan-egenskapene er godkjente.

Pc-en leveres med Windows 7 Home Premium. Toshiba kan i tillegg levere modellserien Tecra R850 og Satellite Pro R850, som er modeller rettet mot bedriftsmarkedet og som har litt andre konfigurasjoner og funksjonalitet på enkelte områder.

Lang batteritid

Tidligere har vi testet Satellite R830 i samme produktserien – en 13-tommers-modell som designmessig ligner på R850, og som teknologimessig deler en del. Satellite R830 imponerte batterimessig, og R850 like så. I Mobilemark 2007 klarte pc-en over ti timer, og både på vår HD-video-test og nettsurfing/Spotify-streaming-test klarte pc-en rundt fem og en halv time. Dette var med skjermstyrke kalibrert til 170 cd/m2, som vi tester alle pc-ene med.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Travelmate 8473T - Rimelig, rask og utholdende

Konklusjon

Toshiba Satellite R850 er på det jevne en ok pc for de med moderate behov. For 15,6-tommers skjerm vil en del synes at oppløsningen blir for lav, men skal man opp i skjermoppløsning må man i dette segmentet også opp i pris. På den positive siden blir ytelsen jevnt over god for vanlig applikasjonsbruk og batteritiden imponerer.

Med den prisen pc-en hadde i skrivende stund hos de rimeligste forhandlerne, cirka 4 500 kroner, fremstår maskinen som et svært godt kjøp. Vi er imidlertid ikke sikker på at prisen vil holde seg på et såpass lavt nivå lenge.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Satellite R830: Lett, utholden og sprek

Infrastruktur