TEST: Toshiba Satellite T130 - Lett og stilig

TEST: Toshiba Satellite T130 - Lett og stilig

Toshiba kombinerer stilig design og god batteritid i Satellite T130.

På CULV-plattformen kan Toshiba levere maskiner både med 11,6- og 13,3-tommers skjerm, gjennom modellseriene Satellite T110 og T130. I tillegg finnes modellen Satellite Pro T130 som rettes mot bedriftsmarkedet. Pro-modellen kan blant annet leveres med kraftigere prosessorer og Windows 7 Professional i stedet for Windows 7 Home Premium. Så langt har vi imidlertid ikke sett Pro T130 tilgjengelig på det norske markedet.

Dette blir en pc som for størrelse, pris og ytelse plasserer seg mellom de vanlige bærbare og minibærbare. Ytelsen vil for mange være god nok til at dette kan fungere som en primær-pc, og med 13,3-tommers skjerm med god oppløsning og godt tastatur har man bedre bruksergonomi enn for de tradisjonelle minibærbare. Dette er også en maskin som kan klare HD-videoavspilling - også på TV-en gjennom HDMI-tilkoblingen. Synes man 13,3-tommers skjerm gir en for stor pc vil vi tro at 11,6-tommers-modellen har mange av de samme egenskapene som 13,3-tommeren.

Det tekniske

Modellen vi har testet er «den vanlige» T130-modellen. T130 kan leveres i flere forskjellige konfigurasjoner i henhold til blant annet prosessor og harddisk. Modellen vi testet var utstyrt med Pentium SU2700-prosessor med en enkelt kjerne på 1,3 GHz og 2 megabyte buffer. Maskinen leveres også i konfigurasjon med Core 2 Solo på 1,4 GHz og med 3 megabyte buffer. Core 2 Solo-prosessoren har lavere strømforbruk og ifølge Toshibas egne spesifikasjoner er batteridriftstiden to timer bedre. Vår testmodell hadde videre 250 gigabyte harddisk og 4 gigabyte minne.

Maskinen veier cirka 1,7 kilo og 13,3-tommers-skjermen har 1366x768-oppløsning og LED-belysning. Av tilkoblinger finner man fire usb-porter og tilkobling av skjerm via VGA og HDMI. Integrert minnekortleser og webkamera er også på plass. Kommunikasjonsmessig kan maskinen stille med 802.11g wlan og 10/100 Mbps Ethernet. Det er med andre ord ikke støtte for 802.11n eller Gigabit Ethernet.

Design

Tastaturet liker vi godt, og i likhet med enkelte andre pc-er har også denne litt trege knapper på styreflaten. Det er mulig at disse «løsner» litt etter en tids bruk. Utseendemessig synes vi pc-en er ganske stilig – hvilke farger den er tilgjengelig i er litt avhengig av konfigurasjonen. Kvalitetsinntrykket fra konstruksjonen er ikke blant de beste av maskinene vi har testet i dette segmentet, men maskinen virker for så vidt ok på de fleste områder. Selv med lav belastning konstaterer vi at den blir litt varm både under og ved venstre håndledd. For de fleste tror vi nok ikke det er nok til at det blir plagsomt. Støymessig har vi ingenting å utsette på maskinen.

Det er kun en tastaturhurtigtast avhengig av installert programvare for å slå av og på wlan og bluetooth. Vi er litt usikre på hvordan dette vil fungere under andre operativsystemer enn Windows.

Batteri og ytelse

Batterimessig gjør maskinen det bra. Med applikasjonstesting via Mobilemark fikk vi over syv timers driftstid, mens avspillingstiden for video var nesten fem timer. Dette blir lavere enn det vi har hatt en del av de andre maskinene vi har testet på CULV-plattformen, som for eksempel Acer Aspire 3810T, Acer Travelmate 8371G og Asus UL30A. De to første klarte i vår applikasjonstest i overkant av åtte timer, mens Asus-en i en modell med høykapasitetsbatteri klarte nesten 11 timer.

Pentium SU2700-prosessoren blir også en av de svakere prosessorene i Intels CULV-plattform. Klokkefrekvensen er riktignok den samme som for blant annet Core 2 Duo SU7300 som en del maskiner nå leveres med - det er imidlertid en tokjerneprosessor og med totalt 3 megabyte hurtigbuffer. Ytelsen for SU2700 er nok likevel "greit nok" for mange i henhold til vanlig kontorapplikasjonsbruk og nettbruk, samt helt enkel bildebehandling. Man kan i større grad også merke ytelsesreduksjonen av tjenester som starter i bakgrunn med en slik prosessor, f.eks. antivirussøk, filindekseringer osv.

LES OGSÅ: TEST: Asus UL30A - Imponerende og lekker i medium størrelse

Konklusjon

Prisen for Toshiba Satellite T130 i konfigurasjonen vi testet er cirka 5 200 kroner inklusive mva. Det er da en rimeligere pc enn en del av de andre CULV-maskinene vi har anbefalt. Det er imidlertid en svært liten prisforskjell opp til Asus UL30A eller Acer Aspire 3810T. Den billigste Asus-modellen har riktignok litt mindre batteri enn vi testet maskinen med, men vil fortsatt ha meget god batteridriftstid -- pc-en er imidlertid basert på tokjerneprosessoren Core 2 Duo SU7300, mens Acer leverer sin Aspire 3810T i en rimelig versjon med tokjerneprosessoren Pentium SU4100 - dette en prosessor som er litt svakere enn SU7300. Acer og Asus leverer også blant annet mer diskplass og 802.11n-støtte for wlan.

Ut i fra hva konkurrentene leverer i nesten samme prisklasse framstår da Toshiba Satellite T130 som litt for dyr. Skulle prisen endre seg slik at det blir en større forskjell til konkurrentene kan den likevel være et kurant valg. Vi ender opp med å kaste en firer på terningen. En litt svak sådan.

LES OGSÅ: TEST: Acer Aspire 3810T Timeline - Batteri hele dagen!

Infrastruktur