TEST: WD Scorpio Black 500GB - Rask disk for bærbare

TEST: WD Scorpio Black 500GB - Rask disk for bærbare

Western Digital Scorpio Black er blant de raskeste harddiskene til bærbare pc-er.

For tiden er det stort fokus på SSD-er, og for mange er SSD-er et ypperlig valg for å få opp ytelsen på pc-en. I dag får man SSD-er som kan brukes i vanlige bærbare som har en kapasitet på over 500 gigabyte. Problemet blir at de også koster over 10 000 kroner. Skulle man klare seg med 120 gigabyte kan man få en god SSD for i overkant av 2 000 kroner – fortsatt dyrt sett opp i mot kapasiteten.

En 500 gigabyte harddisk til en bærbar pc koster cirka 500 kroner. Legger man på et par hundrelapper får man også en 7 200 o/min-harddisk til den bærbare med den kapasiteten, slik som for eksempel Western Digital Scorpio Black som vi her har testet.

2,5-tommers harddisker er videre ikke bare for bærbare pc-er. Flere og flere benytter også denne typen harddisker i kompakte stasjonære pc-er og stue-pc-er. Fordelen ligger i lavere støy- og vibrasjonsnivå.

LES OGSÅ:

3 terabyte-disker gir problemer

Installasjon

Hvor vanskelig det er å installere en ny harddisk i den bærbare pc-en er avhengig av hvordan den er konstruert. For de fleste maskinene er det luker under eller på siden av pc-en som gir rask tilgang. Vi monterte harddisken inn i en Lenovo Thinkpad T61p. Operasjonen var her enklere enn det ville være å erstatte en harddisk i en vanlig stasjonær pc.

Ønsker man å overføre det gamle systemet til den nye harddisken er ikke det så enkelt i en bærbar pc som i en stasjonær pc hvor man kan ha flere disker koblet til samtidig. En løsning vil gjerne være å bruke en diskdokkingstasjon eller lignende som kobles til usb og videre bruke disk-kloningsprogramvare for å overføre alt av data. Når overføringen er gjort bytter man ut den gamle interne disken med den nye. Et tips kan jo være å kjøpe et usb-diskkabinett, som for 2,5-tommers-harddisker koster under 200 kroner hos mange forhandlere. Man kan da bruke kabinettet for å overføre data, samt at man kan bruke den gamle harddisken som en ekstern harddisk i ettertid.

LES OGSÅ: Guide: Slik oppgraderer du den bærbare

Ytelse

Nå har ikke vi testet alle de nyeste 7 200 o/min-harddiskene i 2,5-tommers formfaktor. Det vi imidlertid kan se ut i fra de diskene vi har testet er at Western Digital Scorpio Black yter meget godt, samtidig som det nødvendigvis ikke er den store forskjellen mellom produsentene på deres 7 200 o/min-modeller.

Det som blir mer interessant er hvordan ytelsen blir opp i mot 5 400 o/min-harddisker. Hvor store forskjellene er varierer i våre ytelsestester er alt fra 10 til 50 prosent. På de fleste områder kan man snakke om forskjeller på mellom 20 og 30 prosent. Harddisken har også noe høyere sekvensiell lese- og skriveytelse enn det vi har sett på 5 400 o/min-harddisker – dette betyr en del for ytelsen for operasjoner med større filer. For vanlig applikasjonsbruk er det imidlertid den raskere aksesstiden man får med en 7 200 o/min-disk som gir den største forskjellen.

LES OGSÅ: TEST: WD My Book 3.0 - Stor og rask

Støy og varme

De fleste bærbare pc-er leveres med en 5 400 o/min-harddisk. Vi ser imidlertid 7 200 o/min-harddisker i maskiner hvor produsenten har lagt fokus på ytelse. 7 200 o/min-harddisker har fordeler ytelsesmessig, men ellers er det snakk om ulemper. De bruker mer strøm og blir varmere. For batteridriftstiden betyr det i praksis lite, men for noen maskiner kan man kjenne at maskinen blir litt varmere under for området hvor disken er. Det som kan skape ukomfortabel varme under en bærbar pc er mer prosessor og grafikkprosessor, så den økte varmeutviklingen vil for de aller fleste ikke være et problem slikt sett.

Fra vår maskin merket vi litt ekstra støy, men vi snakker absolutt ikke om støyende. For mange bærbare vil viftene i maskinen overdøve harddisken.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS710+ - Superrask todisk-NAS

Konklusjon

Prisen for en 500 gigabyte Scorpio Black er rundt 650 kroner hos de rimeligste nettbutikkene. Går man ned til 320 gigabyte-modellen er prisen cirka 500 kroner, så forskjellen er ikke stor. Velger man en 5 400 o/min-harddisk får man for samme pris modeller på 640 gigabyte.

Hvorvidt det er verdt å erstatte en 5 400 o/min-harddisk med en 7 200 o/min-disk kun for ytelsens skyld blir en individuell vurdering. For mange er det nok ikke det. Ønsker man å øke diskplassen kan man her få en det samtidig som en god ytelsesøkning, og det for en pris som absolutt ikke er avskrekkende.

Man kan bemerke seg at Western Digital foreløpig ikke leverer 500 gigabyte-modellen av Scorpio Black med integrert sensor for fall og støt. Dette er teknologi som raskt kan parkere harddisken for å unngå skader hvis man for eksempel skulle miste pc-en i gulvet mens den er påslått. En del bærbare pc-er har egen sensor som vil kunne utnyttes. For 320 og 250 gigabyte-versjonene finnes det versjon av disken både med og uten. Disse kan identifiseres med at de har bokstavene BEKT i modellbeskrivelsen, kontra BJKT for de som ikke har sensor.

LES OGSÅ: Vinn Norges RÅESTE pc med fire 2 terabyte Western Digital Caviar Black-harddisker

Infrastruktur