Tviler på skolestart

Tviler på skolestart

Prosessorsalget øker, men IDC advarer mot å forvente for mye av skolestartsalget.

Prosessorsalget økte betydelig i andre kvartal, viser nye tall fra IDC.

Salget økte med 10,1 prosent fra første kvartal sammenliknet med en vekst på 10,9 prosent fra fjerde kvartal i fjor til første kvartal 2009. Enhetssalget gikk tilbake med 7 prosent sammenliknet med andre kvartal 2008.

Intel økte salget med 12,5 prosent fra første til andre kvartal, mens AMD økte med 1,8 prosent i den samme perioden. Salget av Intel Atom-prosessorer for minibærbare økte med 34 prosent fra første kvartal.

Fremdeles svakt marked

Men salgsøkningen betyr ikke nødvendigvis noen økt etterspørsel etter pc-er.

IDC anslår at de rimelige Atom-prosessorene sto for 25 prosent av Intels salg av mobile prosessorer i andre kvartal. Samtidig økte andelen av Intels inntekter fra Asia og Stillehavsregionen fra 51 prosent i første kvartal 2009 til 55 prosent i andre kvartal.

Dette tilsier ifølge analysebyrået at prosessormarkedet for pc-er ikke har tatt seg opp igjen.

- I stedet har markedet jevnet seg ut fordi Intel selger Atom-prosessorer til selskaper spesielt i Kina og Taiwan som lager systemene, sier Shane Rau, IDCs direktør for forskning på halvledere for pc-er.

Ifølge IDC indikerer tallene at utstyrsleverandørene, som reduserte innkjøpene av Atom-prosessorer i første kvartal for å tømme lagrene, gikk i gang med å fylle opp med prosessorer igjen i andre kvartal.

Men analysebyrået mener produsentene fremover vil ha balansert ut sine lagerbeholdninger og at markedet for pc-prosessorer derfor fremdeles vil være svakt.

- Vi kan ikke forvente at oppfylling av lagrene vil gi noen bedringer i markedet, vi kan bare forholde oss til hva etterspørselen faktisk er. Det betyr at vi må være forsiktige og ikke forvente at det tradisjonelle skolestartsalget vil gi en økning på markedet, det vil det ikke, sier Rau.

AMD mister andeler

I andre kvartal 2009 oppnådde Intel en markedsandel på 78,9 prosent i antall solgte enheter, en økning på 1,6 prosent, mens AMD fikk 20,6 prosent, ned tilsvarende 1,6 prosent. VIA Technologies sto for 0,5 prosent av markedet.

Fordelt på formfaktor hadde Intel 86,9 prosents markedsandel på mobile prosessorer, AMD 12,6 prosent og VIA 0,5 prosent.

I segmentet for servere og arbeidsstasjoner hadde Intel 89,9 prosent markedsandel, og AMD 10,1 prosent. I segmentet for desktopprosessorer hadde Intel 70,2 prosent av markedet og AMD 29,4 prosent.

LES OGSÅ: Kraftig nedgang for Intel

Infrastruktur