Tyvtitt på virtualisering i Windows Server 2008

Tyvtitt på virtualisering i Windows Server 2008

Microsoft har endelig løftet på sløret rundt den nye virtualiseringsteknologien i Windows Server 2008 (Longhorn). Den skal kapre markedsandeler fra VMware.

Roma (Computerworld): Under lanseringen av den tredje og siste beta-versjonen for serveroperativsystemet Longhorn presenterte Microsoft for første gang detaljene i sin nye virtualiseringssatsing: Windows Server Virtualization.

Virtualiseringsteknologien, med kodenavnet "Viridian", er ikke tilgjengelig i beta-versjon før om noen måneder og vil heller ikke inkluderes i den ferdige versjonen av Longhorn som kommer på markedet innen utgangen av året. De som kjøper en spesiell lisens av Longhorn vil imidlertid få tilgang til virtualingsmodulen idet den lanseres, senest 180 dager etter operativsystemet.

LES OGSÅ: Enklere hverdag med Longhorn

Microsoft lanserte Virtual Server i 2004, men kundene har hittil måttet nøye seg med å emulere virtualisering uten en såkalt hypervisor som bindeledd mellom maskinvaren og de virtuelle operativsystemene. Server Virtualization er en helt ny arkitektur som skal ta opp kampen med VMware, med hypervisor-teknologi, men som også tar denne et steg videre. I motsetning til VMwares ESX, bygger ikke Microsoft driverne inn i selve hypervisoren, og uten drivere eller os-komponenter er den såkalte mikrokjerne-hypervisoren totalt under en megabyte i størrelse.

Enklere arkitektur og ingen tredjepartskode i hypervisoren skal gi økt sikkerhet, mens de såkalt syntetetiske driverne gir et større virtualiseringslag siden de må ligge i hver gjesteinstans av hver virtuelle maskin, sammen med operativsystemet.

- Dette er noe helt nytt, og vi har gjort store investeringer for å kunne ta opp kampen med VMware, sier programsjef for Server Virtualization, Bryon Surace.

Totalløsning

Presentasjonen i Roma var ny også for utviklingstoppene i andre Microsoft-avdelinger, som spisset ørene for å høre nøyaktig hvordan selskapet skal bryte VMware-monopolet. En totalløsning på tvers av hele Microsoft-arkitekturen skal gi virtualisering både av operativsystemene på serveren (Virtual Server, Hypervisor og Virtual Machine Manager), operativsystemet på klienten (Virtual PC), av applikasjonene (SoftGrid) og grensesnittet (Terminal Services).

Det er også verdt å merke seg at Microsofts nye virtualiseringsteknolgi krever støtte for 64-bits maskinvare og Intel- og AMD-prosessorer med virtualiseringsstøtte innebygget i brikken, som har vært på markedet siden 2005. Samarbeidet med Xensource gjør det også mulig å kjøre Linux-versjoner som er tilrettelagt for virtualisering via åpen kildekode-prosjektet Xen, på samme måte som avtalen med Novell gir interoperabilitet med Suse Linux.

- Vi har respekt for VMware og spesielt enterprise-løsningen. ESX er utrolig sterk teknologi som er bygget over tid. Vi tror likevel at vi er bedre enn VMware på noen områder allerede nå. Vi tilbyr full samhandling med resten av Microsoft-løsningene og nye lisensmodeller gjør oss også konkurransedyktige på pris, sa Surace.

- Ingen kommentar

VMwares Norden-sjef Lars Högberg vil ikke kommentere Microsofts siste fremskritt før produktet foreligger i en beta-versjon, men påpeker at konkurrenten har en lang vei å gå for å innhente forspranget.

LES OGSÅ: Frykter ikke Microsoft

- Vi har sluppet tredje generasjon av den teknologien vi bygger på, vi er markedsledende og har vært med siden 1999. Vi har full respekt for Microsoft, de kommer sikkert med et bra produkt, men akkurat hva som kommer vil jeg ikke kommentere før jeg har sett det på markedet, sier Högberg.

Les om:

Infrastruktur