Uber kaster inn håndkleet

KONTROVERSIELL: Ubers persontransport i kontroversiell i mange land. I Norge har Uber lansert tjenestene UberPOP og UberBLACK. (Foto: Uber)

Uber kaster inn håndkleet

Tar pause i Frankrike etter voldsom taxisjåfør-motstand.

Uber Technologies, som formidler rimelig persontransport via mobilapper, har besluttet å legge virksomheten i Frankrike på is i påvente av en juridisk klargjøring av om virksomheten er lovlig eller ikke.

Selskapets transportformidling har som kjent vakt sterke reaksjoner fra taxisjåfører verden over. Drosjebransjen vil ha seg frabedt konkurranse fra aktører som den hevder opererer ulovlig og utgjør en sikkerhetsrisiko for passasjerene.

Brennende bildekk

I Frankrike har motstanden mot Ubers aktivitet vært særlig kraftig. Taxisjåfører har i senere tid blokkert motorveier og flyplassinnkjørsler i protest mot Uber. Blant virkemidlene som drosjesjåførene har brukt, er å bygge sperringer av brennende bildekk.

Ifølge ubekreftede meldinger skal det også har forekommet voldelige angrep mot Uber-sjåfører og passasjerene deres, i tillegg til at biler er ramponert.

Taxisjåførene mener at en ny lov som trådte i kraft i Frankrike 1. januar, gjør Ubers aktivitet ulovlig. Uber har fortsatt med virksomheten sin på tross av den nye loven.

På bakgrunn av den voldsomme og til dels voldelige motstanden har imidlertid Uber nå besluttet å legge virksomheten i Frankrike på is inntil en konstitusjonell rettsinstans har fått anledning til å vurdere om den nye loven er gyldig i henhold til Frankrikes grunnlov.

Det er ventet at denne vurderingen vil foreligge i slutten av september i år, melder IDGs nyhetstjeneste.

Frifunnet

Til tross for den nye loven ble en Uber-sjåfør frifunnet i en rettssak i byen Lille i juni. Retten fant da at Ubers transportvirksomhet ikke var en ulovlig taxitjeneste etter lovens definisjoner.

Beslutningen om å legge virksomheten i Frankrike på is, ble gjort kjent i et blogginnlegg fra Uber, ifølge IDGs nyhetstjeneste.

Uber ble etablert med hovedkvarter i San Francisco i California i 2009 og hadde i mai i år transportvirksomhet i 300 byer i 58 land. Omsetningen er ventet å nå 10 milliarder dollar ved utgangen av 2015, ifølge Wikipedia.

Les om:

Infrastruktur