Ultraportable for 4000?

Ultraportable for 4000?

Produsentene kutter kostnader med rimeligere lagringsteknologi.

De første ultraportable pc-ene basert på Intels nye Ultrabook-initiativ dukket opp på senhøsten i fjor. Takket være nye prosessorer og tilrettelagt maskinvare ble det mulig å lage virkelig tynne og lett pc-er uten at ytelsen endte på sirupstadiet. Ulempen så langt har vært prisene, som gjerne er den dobbelte av vanlige bærbare med omtrent tilsvarende ytelse. De nye ultraportable koster gjerne fra rundt 8 000 kroner og oppover med SSD.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Z830 og Asus UX31E: To lekre lette

Nå ser det ut til at flere produsenter vil gjør noe med prisen, uten at det går på bekostning av vekt og størrelse på maskinene.

Ved å erstatte SSD, som de fleste av de nye ultraportable er utstyrt med, med hybriddisker, kan man spare mye penger. Vanlige SSD-er er nemlig fortsatt langt dyrere enn både harddisker og hybriddisker, samtidig som en del brukere kan ha en lagrignsbehov som gjør at maskiner med SSD-er på rundt 128 gigabyte blir uegnet. Det kan komme både produsentene og forbrukerne til gode. Hybriddisker er, som navnet tilsier, en slags blanding av vanlige harddisker og SSD, hvor lagringen av filer skjer på tradisjonelle platelager, mens de filene man bruker mest ligger lagret i flashminne. Ytelsesmessig ender man et sted mellom vanlige harddisker og SSD.

LES OGSÅ:

GUIDE: Slik gir du pc-en SSD

Hybridløsninger kan implementeres på to forskjellige måter. En løsning som allerede benyttes i Acer Aspire S3 er kombinasjonen av en vanlig 320 eller 500 gigabyte harddisk og en 20 gigabyte SSD montert på hovedkortet. Løsningen utnytter videre Intels Smart Response Technology, som støttes av flere nyere systembrikkesett fra Intel. En annen løsning er en harddisk med en liten integrert SSD. Denne løsningen har man i dag via Seagates Momentus XT-serie av harddisker. Man ender med disse løsningene opp med ytelse som som befinner seg mellom harddisk og SSD, lavere pris enn pc-er med SSD og man får mer lagringsplass.

Mens dagens ultraportable fortsatt koster i meste laget for en del, og da spesielt for mange vanlige forbrukere, kan det være at nye modeller med hybriddisker kommer ned på et mer spiselig prisnivå.

Ifølge Acer-sjefen Jim Wong vil det komme en rekke ultraportable pc-er med hybriddisker i løpet av siste halvdel av året, med priser ned mot 4 000 kroner.

LES OGSÅ:

TEST: Acer Aspire S3 - Acers letteste

Infrastruktur