UMPC - noe for alle?

UMPC - noe for alle?

TEST: UMPC har vært et begrep en god stund nå. Det ser imidlertid ikke ut til at Norge blir tilgodesett med denne utviklingen med det første.

UMPC, eller Ultra Mobile PC, som er hele navnet, er en enhet som ligger et sted midt i mellom en PDA og en ultrabærbar PC. Det hele startet egentlig for noe over ett år siden da Microsoft lanserte et eget operativsystem som er spesialsydd for nettopp denne typen enheter. Nå er det imidlertid Windows Vista som gjelder også her. I utgangspunktet skulle enhetene basert på dette systemet kjennetegnes av å være svært små, kraftige og benytte seg av trykkfølsom skjerm. Enheten måtte dessuten ha en skjerm som var 7 tommer eller mindre.

Etter at Samsung sparket det hele i gang med en egen enhet for rundt ett år siden har det stått merkelig stille. Det har riktignok kommet en og annen enhet i segmentet, men noen revolusjon ble det ikke. Skulle man basert seg på alt sirkuset som kom rundt lanseringen av den første enheten kunne man nesten trodd at vi hadde hatt et meget stort utvalg i dag, men det har vi ikke. Strengt tatt finnes det bare rundt fem enheter basert på nettopp dette systemet som er i salg i Europa. Det finnes riktignok en del andre enheter som passer inn hva formfaktor gjelder, men for UMPC-er etter Microsofts definisjon er utvalget ganske magert.

Bruksområder

Dette er det store spørsmålet når det gjelder denne typen enheter. I og med at de faller mellom flere stoler, blir en UMPC en enhet som nesten alltid vil komme i tillegg til noe man har fra før. Den blir ikke helt det samme som en fullverdig bærbar pc, og dermed kommer den i tillegg til denne. Den er heller ikke en pda eller en av de avanserte mobiltelefonene, så den kommer i tillegg til disse også. Da er antallet brukere, eller potensielle kjøpere plutselig ganske vesentlig redusert. Når man ser at enhetene i tillegg er enormt dyre, begynner det hele å begrense seg selv ganske effektivt.

For oss som sitter i Norge blir problemet enda mer spesielt. Vi ender opp med det samme enerverende problemet som vi alltid må plages med. Sammen med Sverige og Danmark har vi de kjente nordiske karaterene som nesten aldri blir tatt med i nye elektroniske enheter. Tatt i betraktning at disse enhetene faktisk skal gjøre det enklere å håndtere litt store tekstmengder, i alle fall lettere enn på en mobiltelefon eller pda, blir mangelen på disse karakterene ganske påfallende for oss nordiske brukere.

Vi har sett på noen av de mest sentrale aktørene i dette markedet og hva de har å by på.

Få, men interessante

Som sagt er det få aktører i dette markedet og det er ikke så lett å plukke seg ut noen favoritter. Til det er de enkelte enhetene altfor få og ganske forskjellig når alt kommer til alt. Det er også ganske tydelig at dette er et veldig umodent marked der alle ser ut til å lete etter en magisk formel for hvordan det hele til slutt skal bli en suksess. Vi er ikke overbevist om at det blir så enkelt.

På maskinvaresiden spenner tilbudene vidt, fra den enormt underspesifiserte Samsung til Sonys UX1XN som inneholder det meste, men som til gjengjeld også koster skjorta. Mellom disse finner vi Asus med sin R2H. Felles for dem alle er at ingen av dem er enheten du ikke klarer deg uten.

En nettøvelse

Skulle noen få et stort sugende behov for å skaffe en UMPC, er det ikke så lett som det høres ut til. Ingen av dem er å få kjøpt i Norge, så da er det bare å ta seg en tur på nettet. Vi vil ikke per i dag anbefale noen av dem, enten fordi prisen er for høy eller rett og slett fordi vi synes enhetene i seg selv er for dårlige. Vår anbefaling er å la dette konseptet utvikle seg til versjon 2.0 før man vurderer å kjøpe noe som helt, minst.

Vi må understreke at dette ikke er en sammenliknende test i tradisjonell forstand. Vi har brukt disse enhetene på forskjellig tidspunkter og det er mer en presentasjon og våre erfaringer ved hvert av disse møtene som presenteres her.


  1. Asus R2H Ultra-Mobile PC
  2. Samsung Q1 Ultra
  3. Sony Vaio UX1
Infrastruktur