Verdens største 4G-nett offshore

OFFSHORENETT: Telenor-selskapet MCP bygger verdens største offshore 4G-nett for Statoil. (Illustrasjonsfoto: Istock)

Verdens største 4G-nett offshore

Telenor-selskapet Maritime Commmunications Partner (MCP) skal bygge verdens største 4G-nett til sjøs for Statoil. Nettet dekker samtlige felt på norsk sokkel.

Avtalen med Statoil gjør at MCP får et solid fotfeste i Nordsjøen og blir dermed en sterkere konkurrent til Tampnet på sokkelen. Tampnet har det største fibernettet i Nordsjøen mens MCP fram til nå har hatt sin styrke på cruiseskip og ferger.

Partene har signert en seksårig avtale, med mulig forlengelse i inntil fire år. MCP starter dermed byggingen av det som blir verdens største 4G nett til sjøs.

34 installasjoner

Statoil får dekning på selskapets 34 installasjoner på samtlige felt på norsk sokkel. Dette bedrer kommunikasjonen mellom plattform, rigg og supply-skip. I første fase omfatter dette 15 rigger, to fartøyer for lett brønnintervensjon (LWI), to fartøyer for subseainspeksjon og vedlikehold (IMR), og 50 forsyningsfartøyer. Med høy kapasitet, stabilitet og tilgjengelighet vil dette gi ytterligere muligheter for integrerte operasjoner.

- Mobiloperatører og -teknologi har gjennom tidene endret hvordan ulike bransjer opererer. Sammen med Statoil tilrettelegger vi nå for ytterligere innovasjon og effektivisering innenfor olje- og gassindustrien, sier administrerende direktør Frode Støldal i MCP.

Milepæl

- Avtalen med Statoil er en viktig milepæl i MCPs satsing som mobil operatør offshore. Vi har en industriell tilnærming, en standardisert infrastruktur og en langsiktig plan for videre utbygging, sier Støldal.

Kontrakten er en rammeavtale og omfatter eksisterende og nye oljefelt som Statoil opererer. Den åpner også for ekspansjon på britisk sokkel og Statoils øvrige internasjonale virksomhet.

Telenor-eide MCP has spesialisert seg på å levere kommunikasjonsløsninger til skipsfart og offshore-installasjoner. Selskapet har allerede 16 GSM basestasjoner på norsk sokkel og vil i løpet av 2015 oppgradere alle disse til høyhastighets 4G.

MCP har siden oppstarten i 2002 hatt et utstrakt teknologisamarbeid med Ericsson. Charlotta Sund,  direktør for Nord-Europa og Sentral-Asia i Ericsson, sier:

- Som drivkraften bak «Networked Society», og leder innen telekommunikasjon, er Ericsson stolte av å samarbeide med MCP i å bringe mobile bredbåndstjenester til Statoil på norsk sokkel. Vi har et langsiktig fokus på vårt MCP partnerskap og deres kunders brukeropplevelser, sier Sund.

Infrastruktur