Ingen endring for IBM Norge

Ingen endring for IBM Norge

Endringer i IBMs direktesalg får lite å si for Norge. Men mer markedsmidler til partnere skal det bli.

Tidligere i uken skrev IT-bransjen og at IBM kutter i direktesalget. I dag går 80 prosent av IBMs omsetning via partnere og dette gjelder både for maskinvare og programvare.

Men her i Norge vil strategiendringen ha minimal innvirkning på hvordan den IBM jobber lokalt.

- Her i Norge har vi i prinsippet ikke avviklet noe direktesalg, siden det angår bare et fåtall kunder på stormaskiner. Mellommarkedet slik det er definert av IBM globalt er vårt kjernemarked her i Norge, og her fortsetter vi å jobbe tett med våre partnere, forteller Bjørn Nordby som er partneransvartlig og norgessjef for IBM Systems & Technology Group.

Mer markedsmidler

Ut over mer markedsmidler forteller Bjørn Nordby at strategiendringen betyr at de skal gjøre mer av det de allerede gjør.

- Vi jobber direkte med kunder, men bruker partnere der det er mulig. Endringene betyr at våre salgsfolk skal bruke enda mer tid ute hos partnerne. Det mest konkrete som kommer ut av endringen er at vi får mer markedsmidler som kan brukes ut mot partnerne.

Svein Kibsgaard i IBM Premium Business-partneren Item Consulting, mener det er for tidlig å si hva strategiendringene vil bety for IBM i Norge, men tror mer ressurser kan gi mer aktivitet på markedet.

– Det virker som om de legger trykk på å styrke kanalen. Vi skriker jo alltid etter mer oppmerksomhet i markedet, og dette kan bidra til å øke etterspørselen, sier Svein Kibsgaard i Item Consulting.

Økt trykk er postitivt

Item Consulting har jobbet med IBM-programvare og -tjenester i snart 11 år, med hovedfokus på samarbeids- og integrasjonsløsninger.

– Det har gjort at vi har hatt en god, stabil og lønnsom drift i alle disse årene, og vi har sånn sett alltid vært lojale til i forhold til IBM. Men alt som kan bidra til å øke trykket der ute og gjennom oss i kanalen er jo positivt, sier Kibsgaard.

Han forteller at han ikke opplever at det har vært store gnisninger mellom IBMs direktesalgsavdeling og partnerapparatet.

– Vi kommer fra Lotus-siden, og der har IBM alltid hatt god tradisjon for å dra med seg partnerapparatet. De tilfellene der kundene håndteres direkte er blant de største kontraktene i Norge, og der er det kanskje like greit at IBM tar direkte, ettersom det griper direkte inn i IBMs struktur, sier han.