Ingen planer om mer 3G

Teleselskapet 3 har forpliktet seg til å levere i Norge, men har det alt for travelt med å investere i Sverige og Danmark.

- Nei, de er ingen endring i forhold til det vi har sagt tidligere. Vi har ingen tidsplan for utbygning av 3G-nettet i Norge, sier Erik Hörnfeldt, informasjonssjef for selskapet 3 i Sverige, til Computerworld.no.

 

Også Investor, som eier 40 prosent av selskapet i Skandinavia, avviser at det er antydning til byggestart.

 

-Vi ser på det, vår ambisjonen er som før å bygge et nettverk i Norge. Men vi har ingen klare planer vi går ut med per i dag, sier Oscar Stege Unger i Investor til Computerworld.no

 

Det betyr at Norge ikke kan vente seg et tredje 3G-nett med det første. Og ingen her i landet har virkemidler å tvinge 3 å bruke lisensen i overskuelig fremtid.

 

Må bygges innen fire år

 

I september 2003 la selskapet, eid av britiske Hutchison Whampoa og svenske Investor, 62 millioner kroner på bordet og fikk med det retten til å bygge ut umts i Norge. Konsesjonen pålegger selskapet å bygge ut 3G til 30 prosent av den norske befolkning innen 2009.

 

- Innen seks år etter tildelingen skal 30 prosent av Norges befolkning være dekket. Det er ikke mye hvis de har tenkt å gå seriøst inn som aktør, sier Geir Jan Sundal, avdelingsdirektør i Post- og Teletilsynet, til Computerworld.no.

 

Det betyr i praksis at 3 har god tid. 3G-lisensen ble tildelt 19. november 2003. Altså, det nye nettverket må være ferdig i november 2009.

 

- Hvis vi ser på det tempoet Telenor og Netcom har bygget ut på, skal dette ikke være noe problem. Selvfølgelig, disse to hadde en infrastruktur fra før, noe som gjør det vanskeligere for 3, sier Sundal.

 

Danmark og Sverige først

 

Tre er imidlertid aktive i Sverige og Danmark. Onsdag lanserte selskapet for eksempel en tjeneste i samarbeid med Skype for billig mobil, en tjeneste norske brukere kan lete lenge etter.

 

Verken Hörnfeldt eller Stege Unger gir inntrykk av at selskapet for øyeblikket er opptatt av Norge.

 

- Det handler om prioritering. For oss er de tre landene i Skandinavia som ett market, vi har vårt eget perspektiv. Vi er i en oppbyggende fase, og ser først på Sverige og Danmark, sier Stege Unger.

 

I og med at selskapet er selvstendig i Norden forteller Hörnfeldt at avgjørelsen om bygning ikke påvirkes av det virksomhetene til Hutchison driver med elllers i Europa, eller Asia. Dermed er Norge enda mer avhengig av hvordan det går i nabolandene.

 

- Vi tar avgjørelsene i Skandinavia uavhengig av andre. Selv om andre kanskje ser mer på Asia syns vi Norden er veldig interessant. Det er mye synergi her, sier Hörnfeldt.

 

Kan ikke presses

 

Norske PT har ingen midler å pålegge 3 å sette i gang 3G-byngingen før hele perioden er forbi.

 

- Nei, vi må vente til november 2009 før vi kan gjøre noe med 3-lisensen, sier Sundal.

 

Les også: Ønsket konkurranse kan ødelegges av Asia-suget

Telenor eneste regulerte teleselskap