Ingen planer om mobil-ip i Norge

Ingen planer om mobil-ip i Norge

Mens våre naboland kjører pilottester på mobil ip-telefoni forholder både Netcom og Telenor seg avventende.

Mens TeliaSonera både i Sverige og Danmark kjører pilottester av den nye teknologistandarden Unlicensed Mobile Access (UMA), er det lite som skjer her hjemme.

 

UMA skal sørge for sømløs tilgang til mobile tjenester som gsm/gprs/umts over trådløse nettverk og dermed også tilgang på lavere kostnader.

 

Teknologien innebærer at en bruker kan ringe med mobiltelefonen via sin trådløse bredbåndsoppkobling hjemme eller andre steder hvor man har tilgang til WLAN-soner. Beveger man seg utenfor WLAN-sonen bytter telefonen automatisk over til det vanlige mobilnettet.

 

Rundt 50 pilotkunder har med stor suksess testet ut dette konseptet i Danmark siden i mai i år.

 

Ikke i Norge

 

Netcoms Guri Wormdahl sier til Computerworld.no at de ikke har satt i gang et lignende prosjekt i Norge.

 

- Vi følger selvfølgelig med på de testene som gjøres i Danmark og Sverige, men det foreligger ingen konkrete planer om å gjøre det samme her hjemme.

 

Wormdahl tror det vil ta en god stund før UMA-teknologien tar av, og at de nye håndsette vil være avgjørende for hvor raskt dette eventuelt skjer.

 

- Det tar alltid lang tid å bygge et marked. Bare se hvor lang tid det tok å etablere mms. UMA vil på lik linje med mms kreve at kundene skifter ut telefonene sine, og vi nordmen er dessuten spesielt kresne på hvordan telefonene ser ut.    

Ingen trussel

Heller ikke Telenor har foreløpig tatt noe grep om UMA.

 

- Vi vil ha full fokus på å bygge ut vårt 3G-nett frem til 2007, men dette betyr ikke at vi ikke følger med på utviklingen av UMA, sier Telenors informasjonssjef Atle Lessum.

 

På spørsmål fra Computerworld.no om sier han at det er det vil være samme for Telenor om fremtidige inntekter kommer fra mobilnett eller trådløse soner.

 

Informasjonssjefen mener telefoner med mulighet for en slik konvergens mellom nettene vil være bra for alle parter.

 

- Dette er ikke en teknologi Telenor frykter, for å si det slik.     

 

Testene i Danmark viste at brukerne satte spesielt pris på mulighetene til å ha kun en telefon for både fast- og mobiltelefoni med ett eneste abonnement og ett telefonnummer og en regning.