Ingen støtte for gamle servere

Ingen støtte for gamle servere

HP og IBM er foreløpig de siste i rekken til å kreve aktiv garanti eller supportavtale for å laste ned firmware og andre oppdateringer for sine servere.

HP skriver i en ikke-datert epost til sine bedriftskunder at det fra og med første februar i år er slutt på «fri» nedlasting av firmware, servicepakker og bug-fikser for HP-servere, melder Slashdot.

Selskapet krever nå registrert supportavtale, HP Care Pack eller gyldig garanti før brukere kan laste programvare for HP Proliant servere. Alle slike nedlastinger kan dessuten bare gjøres via HP Support Center. Dette bekreftes også i dette dokumentet på HP Support Center.

Årsaken HP oppgir er at ettersom selskapet «har lagt ned betydelige investeringer i sin intellektuelle kapital for å tilby best mulig verdi og støtte til sine kunder», er det besluttet at kun «HP-kunder og autoriserte kanalpartnere kan laste ned og benytte støttemateriale».

Ikke noe nytt

Produktsjef for servere i HP Norge, Jan Fredrik Gunvaldsen, forteller at krav om garanti eller supportavtale ikke er noe nytt, men er en trend blant alle leverandører på infrastruktur som har pågått lenge. Det som er nytt, er det formelle og praktiske kravet til å gå via HP Support Center med gyldig bruker-ID.

- Det står faktisk i alle våre betingelser, at du som kunde kan laste ned firmware under garantitiden. Vi har bare ikke hatt noen kontroll på det før nå, sier Gunvaldsen.

- Det vi innfører er en kontrollmekanisme for å beskytte egen intellektuell eiendom, legger han til.

Han forteller også HP vil gå ut og informere om kravene senere denne måneden, og understreker at det eneste som er nytt er at garanti eller supportavtale må være aktiv og knyttet til brukerkonto for at man skal få laste ned oppdateringer. Dette i motsetning til tidligere da man kunne laste ned oppdateringer selv etter garanti og supportavtale hadde gått ut.

«Alle gjør det»

Cisco har alltid hatt praksisen på plass, og dersom du som kunde velger å ikke fornye etter garantien er gått ut, da er det også slutt på firmwareoppdateringer. Tidligere Sun Microsystems hadde i sin tid også strenge regler for slike oppdateringer.

IBM har i likhet med HP også strammet inn reglene, og forsøker du å laste ned drivere, firmware eller annen maskinvare-relatert programvare eller dokumentasjon fra IBM Fix Central, får du beskjed om at selskapet har implementert validering for «enkelte programvareprodukter, oppdateringer og maskinkode [firmware]», fra og med januar i år.

Enkelte mener denne trenden fører til unødvendig utskifting av maskinware eller at kunden er nødt til å kjøpe supportavtaler som kanskje ikke er nødvendig - eller risikere å bli sittende med en usikker eller skadet server i skapet.

Fritt fra Dell

Dell, og foreløpig også Lenovo (som nylig har overtatt IBMs serverdivisjon), skiller seg ut fra rekken av serverleverandører i og med at deres oppdateringer og firmware ligger åpent tilgjengelig for nedlasting på nett, uten krav til validering og pålogging.

Markedssjef i Dell Norge, Hans Seime, bekrefter at Dell ikke har noen planer om å kreve hverken pålogging eller gyldig garanti for nedlasting av firmware, BIOS-oppdateringer, drivere eller patcher - hverken for forbrukerprodukter eller servere.

- Vi er helt åpne med å tilby serverkunder fri nedlasting av firmware, BIOS-oppdateringer eller drivere. Vi vil ikke spørre om garantisjekk. Det gjelder både sluttkunder og partnere, sier Seime.

Dells Repository Manager, en automatisk løsning som kan sjekke om systemet er up-to-date, krever heller ikke garantisjekk eller aktiv supportavtale.

Seime påpeker også at ettersom alle produkter er utstyrt med serienummer, kan en kunden taste dette inn på selskapets supportside og enkelt få oversikt over og lenker til hvilke nedlastinger som finnes for nettopp denne enheten.

Helt uten å være nødt til å sjonglere brukerinfo og garantibevis.

Firmware - Dataprogram lagret i ROM, EPROM eller flashminne på elektroniske/digitale enheter, inkludert eksempelvis datamaskiner, mobiltelefoner og digitalkamera. På datamaskiner kalles firmware også BIOS (Basic Input/Output System) og har som funksjon å starte og teste installert maskinvare, samt starte innlasting av operativsystem fra lagringsenhet. Enkelte komponenter på servere har egen firmware installert.