Bygger nordisk it-kjempe

Bygger nordisk it-kjempe

Sammenslåingen av svenske Prevas og norske Mikon skaper en nordisk kjempe på innebygde systemer.

Bidrag til avansert programvare i Saabs helikoptre og jagerflyet Gripen, styring av Electrolux sin automatiske støvsuger og utvikling av Axis-Shields blodanalyseapparat Afinion er noen av svenske Prevas sine meritter.

Visjonen er å øke kundenes resultat ved å bidra til reduksjon av kostnadene tilknyttet leveransekjede, marked, materiell og produksjon

Intelligens

- Vårt mål er å levere intelligens i kundens produkter og intelligens i kundens produksjonssystem, sier Anders Englund, administrerende direktør i Prevas.

Sammen med norske Mikons industriprogramvare skal Prevas bli en sterk internasjonal programvareleverandør på produktstyring og rapportering. Det er felles interesser og omsetningen per ansatt som har fått Prevas interessert i det norske selskapet.

Målet for det nye Prevas er å omsette for rundt en milliard svenske kroner i 2010 med 500 ansatte. Det er optimistisk sett i lys av utviklingen de siste årene.

I øyeblikket er omsetningen en brøkdel. I de ni første månedene var omsetningen 332 millioner svenske kroner mot 199 millioner i 2006. Verkstedsindustri og Life Science utgjør hver 25 prosent av omsetningen. Forsvar representerer 16 prosent, tele 13 og bil elleve prosent.

Nordiske konkurrenter er norske Data Respons og Kitron, og delvis danske Mark Information.

- Vi skal utfordre Data Respons og Kitron på innebygde systemer, sier Geir Jåsund, ansvarlig for industrisystemer i Prevas og tidligere leder i Mikon.

Produksjon i høykostland

Hensikten er å bidra til fortsatt produksjon i høykostland fordi investering i automatisering koster det samme i Kina som i Norge. Derfor er teknologi fra bedrifter som Data Respons og Prevas med på å legge ned lokale produksjonsbedrifter og konsentrere produksjonen på ett eller et fåtall steder.

Prevas startet i 1985 med tre fagfolk, som kom fra ABB. Mikon er industriavdelingen til it-bedriften Inenco som i dag er mest kjent for etterfølgeren Agresso.

Mikon ble etablert i 1991 basert på teknologi fra Norsk papirforskningsinstitutt.

- Vi har industriell kunnskap og prosessforståelse. Borregård bruker Mikon fra tømmerstokk til ferdige kjemikalier, forklarer Geir Jåsund.

Det er resepter for hvordan produksjonen skal foregå, produksjonskostnader og rapport over reelt forbruk mot lagerbeholdning som er noe av det Mikon bidrar med. Sporbarhet av komponenter og tilsetningsprodukter vil få stadig større betydning. Prosessforståelse med årsak og virkning har Prevas bygget opp gjennom mange år.

Forskning

Forskning og utvikling av industriell programvare vil foregå i Oslo og i Karlstad. I Stockholm utvikles det elektronikk for kundeprosjekter. En typisk kunde er Sony Ericsson, hvor både elektronikk og programvare er en del av underleveransen.

- Vi leverer hva vi lover i henhold til plan med forutsatt kvalitet. Det er helt unikt å ha 91 prosent levering i henhold til tidsplan. En av grunnene er vår sertifisering i henhold til ISO 9001:2000, hevder Anders Englund.

30 prosent av omsetningen skjer i Europa utenom hjemmemarkedet. Industrisegmenter er Energi, forsvar, legemiddel og transport. Det er behovet for nye produksjonssystemer som gjør Prevas optimistiske. Derfor er en av de tette samarbeidspartnerne selskapet Wonderware som har levert sin programvare til mer enn 100 000 fabrikker over hele verden.

- Vårt marked vokser med 15 prosent i året. It-markedet vokser generelt med fire til seks prosent. Vi har fire prosent markedsandel, hevder Anders Englund.

Optimismen er stor fordi Prevas ser et behov for nye produksjonssystemer i mange industrisegmenter med krav til arkitekter og konsulentkompetanse. I tillegg til Wonderware samarbeider Prevas med Microsoft og Oracle. På Windows Embedded er Prevas sertifisert som gullpartner.

- På grunn av vår sertifisering får vi kundehenvendelser via Microsoft, forklarer Anders Englund.

Innebygde Systemer