Ramon Pastor, HP. FOTO: Ahlert Hysing

VISER: Konserndirektør for 3D print, Ramon Pastor viser en kompleks tredimensjonal modell laget av HP Jet Fusion 3D 4200 ved siden av Ramon Pastor. Maskinen bygger opp modellen lag for lag i én passering for materialet og en for herding. FOTO: Ahlert Hysing

3D-print redefinerer fremtidens produksjon

3D print er stikkordet for fremtidens produksjon. Den kan foregå over alt, fra en del til tusenvis, bare det som skal produseres kan beskrives digitalt og produksjonsmaskinene kan utnytte produktmaterialet.

BARCELONA: HP, som er brukerdivisjonen av det tidligere Hewlett-Packard, antas å oppnå en omsetning på rundt 57 milliarder dollar i 2016. Nå skifter HP fokus fra brukerprodukter for ansatte og forbrukere samt avanserte produksjonskrivere til også å inkludere mer avansert produksjonsutstyr for industrielle formål.

Til nå har HP hatt tilbud på store skrivere for å kunne skrive på alle slags gjenstander fra papir via lerret til plastikk. Kunder vil kunne bestille egne innpakninger av kjente merkevarer ved å få dem laget hos et spesialfirma som Shapeways.

Utvikling i Spania

Basert på avansert teknisk utvikling ved HPs forskningsavdeling i Barcelona i Spania, introduserer HP produksjonsmaskiner, HP Jet Fusion 3D, for alle slags typer tredimensjonale deler. Kundene kan definere et regelverk for selvidentifikasjon av delen som vil inngå i produksjonen.

- Vi arbeider med de firmaene som skaper fremtidens produkter. De tilhører bil- og flyindustrien, forbruker og helse, De nye produktene, Jet Fusion 3D, markerer begynnelsen på nisjeproduksjon, sier Scott Schiller, direktør for markedsutvikling for 3D print i HP.

Nevnes kan Arkema, Autodesk, Basf, BMW, Evonik, Jabil, Johnson & Johnson, Lehmann & Voss, Materialize, Nike, Proto Labs, Shapeways og Siemens.

- Hos Nike driver vi innovasjon for å tilfredsstille verdens beste atleter. Vi har brukt 3D print i flere år. Nå er vi begeistret for å samarbeide med HP for å produsere produkter som kan hjelpe atletene å utnytte sitt fulle potensial, sier Tom Clarke, president for innovasjon i Nike i en pressemelding.

ADIDAS: Løpesko laget i gjennomsiktig plast for Adidas ved hjelp av tredimensjonal lagvis produksjonsteknologi. FOTO: Ahlert Hysing
ADIDAS: Løpesko laget i gjennomsiktig plast for Adidas ved hjelp av tredimensjonal lagvis produksjonsteknologi. FOTO: Ahlert Hysing

Det er for mindre produksjonsvolumer ved øyeblikkelig behov at slike produksjonsmaskiner som HP Jet Fusion 3D virkelig har sin styrke. Forutsetningen er en digital modell av produktet som skal fremstilles. Samarbeidet med firmaer som Autodesk, med sin programvare for tredimensjonal konstruksjon er derfor viktig.

Studert markedet

Analysefirmaet IDC har studert markedet for 3D print. I 2016 er omsetningen anslått til 15,9 milliarder dollar, i 2020 skal omsetningen ha vokst til 35,4 milliarder dollar. Av totalen anslås produksjonsmaskiner og produksjonsmateriale til halvparten av omsetningen.

Resten fordeler seg på programvare og tjenester, hvor konstruksjonsprogramvare, (DAK, dataassistert konstruksjon, CAD, Computer Aided Design) er anslått til å tredobles i løpet av fem år.

- IDC forventer at markedet for 3D print fortsetter den raske veksten de nærmeste årene, drevet av behovet for å redusere kostnadene for å lage en prototyp og tiden som benyttes på en produksjonssyklus, sier Keith Kmetz, direktør for IDCs forskning på print ifølge en pressemelding.

Det er særlig utvikling av prototyper i bilindustrien som bidrar til omsetningen, etterfulgt av flyindustrien. Et nytt lovende segment er proteser for tannleger. Helse og profesjonelle tjenester vil bli noen av de største segmentene med hensyn til omsetning de neste fem årene. IDC har kommet frem til 20 industrisegmenter som drar nytte av 3D print.

PRODUSERT: Deler av forskjellig slag laget med tredimensjonal lagvis produksjon etter matematiske modeller. Det er også et hjerte laget i plast. Spørsmålet er om det kan benyttes andre materialer for å unngå avstøtning. FOTO: Ahlert Hysing
PRODUSERT: Deler av forskjellig slag laget med tredimensjonal lagvis produksjon etter matematiske modeller. Det er også et hjerte laget i plast. Spørsmålet er om det kan benyttes andre materialer for å unngå avstøtning. FOTO: Ahlert Hysing

Bilindustrien jubler. Kundene synes å stå i kø for å prøve ut det nye produksjonsutstyret. Det er både bilfabrikanter og store ukjente underleverandører til bilindustrien med milliardomsetning som eksempelvis Gestamp med 100 fabrikker over hele verden.

Stort potensial

- Vi ser et stort potensial i vårt samarbeid med HP for å undersøke denne nye produksjonsteknologien fra et tidlig tidspunkt. Som en av de første partnerne har vi hatt muligheten til å se utviklingen fra de første prototypene til de ferdige produktene som nå er klare for markedet. BMW er en av pionerene i bruk av «additive Manufacturing», spesielt for protyping til konseptbiler, sier Jens Ertel, sjef for BMWs Additive Manufacturing Center i en pressemelding.

For det kalles 3D print, men det er misvisende. Det riktige uttrykket er AM, Additive Manufacturing, det vil si lagvis produksjonsprosess, LP. For produktet bygges opp lag for lag fra tredimensjonal digital modell som siden er lagdelt slik at produksjonsutstyret får de riktige data for det laget det skal produsere.

Forbrukerne vil sannsynligvis fortsette å kalle det 3D print, men industrien kaller det helt gjennomført AM. Sannsynligvis forblir forbrukernavnet hengende ved produksjonsprosessen, på samme måte som forbrukernavnet drone benyttes på ubemannede flysystemer (UAS, Unmanned Aircraft System). UAS er det offisielle navnet som alle forsvar benytter.

Lanserte

HP lanserte sitt nyeste produksjonsutstyr, HP Jet Fusion 3D 4200 og 3D 3200, for Europa i forbindelse med messen IN(3D)USTRY på Fira Barcelona. Det hadde allerede vært vist i USA 17. mai på den store amerikansk produksjonsmessen RAPID.

Sentralt for HP er Voxel, byggeblokken for produksjonsprosessen. Den tilsvarer blekkdråpen fra en dyseskriver (ink jet), men mens blekkdråpen er todimensjonal er Voxel tredimensjonal. Målene er 20 x 20 x 70 mykron, det vil si 0,02 og 0,07 millimeter. Denne byggeblokken kan antagelig bli inntil 0,1 millimeter høy i produksjonsmaskinen 3D 3200 og 0,12 millimeter i 3D 4200. Det enkleste er å bygge deler av denne byggeblokken i plast. Men HP har teknisk utstyr for også andre materialer.

KLÆR: Forskjellige drakter i plast til å ha utenpå kan lages med tredimensjonal produksjonsteknologi. FOTO: Ahlert Hysing
KLÆR: Forskjellige drakter i plast til å ha utenpå kan lages med tredimensjonal produksjonsteknologi. FOTO: Ahlert Hysing

Selv om 3D print har blitt moteriktig de seneste tre årene har funksjonaliteten blitt benyttet i ulike sammenhenger siden 1986, ikke tre år, men 30. En rekke miljøer og patenter er fra den tiden.

I mange år ble utstyret benyttet til å produsere prototyper. Det vil det fortsatt frem til 2020. Det tar tid å bygge en ny produksjonskultur. 65 prosent av produktene vil bli brukt for prototyping i 2020 ifølge HP. Det er nettopp evnen til raskt å kunne ta frem og vise konsepter som er vesentlig.

Frihetsnivå

- Vi er så begeistret. HPs nye teknologi for 3D print sammen med programvaren fra Siemens for «Additive Manufacuring» vil tilby ingeniører et nytt frihetsnivå for design, tilpasning og produksjonshastighet. Bedrifter vil kunne utnytte strategien for «Agile/Lean» for å produsere produkter som har mindre vekt og mer styrke, sier Ulli Klenk, sjef for produkt og salg ved Siemens kompetansesenter for AM.

I Tsjekkia har firmaet Invent Medical spesialisert seg på hjelpemidler for helse, deriblant en spesialtilpasset hjelm for små barn med hodeskader og forskjellige typer proteser hvor kosmetisk er et stikkord.

Spesialfirmaet Campos Racing Technologies har jobbet med en konseptbil for kinesiske interesser, en moderne elektrisk racerbil.

- Vi brukte bare fire måneder for å ta frem designen på den elektriske racerbilen som bruker karbonfiber. Det er den første med 3D print på bildelene, hevder Rubén Espin, administrerende direktør i Campos Racing Technologies.

Gestamp en av de store underleverandørene til bilindustrien har fabrikk i Sverige, men er ukjent for de aller fleste.

- I Europe er det nye krav til CO2 og til frontkollisjoner som gjelder fra 2020. Bilene skal ikke avgi mer enn 95 gram CO2 per kilometer. Derfor må vi ha lettere biler. Samtidig skal de tåle mer. Det krever økt stivet. For å oppnå både lettere og stivere deler må vi analysere og øke stivheten der det er nødvendig. Konsekvensen er at vi må bruke den mest avanserte AM-teknologien vi kan skaffe, påpeker Ricardo Molina, materialsjef på forskning i Gestamp.

Gestamp tror det vil medføre krav til nye metallegeringer basert på aluminium.

Hele bredden

HPs interesse kom da de klarte å utvikle en skriver som skrev hele bredden på arket på en gang. Mens de fleste 3D-skrivere benytter én dyse (Nozzle) for skrivingen, benytter HPs skrivere hele produksjonsbredden med mange skrivedyser. Derfor blir produksjonshastigheten større enn i konkurrerende skrivere.

Til gjengjeld koster også HPs produksjonsmaskiner mange ganger mer enn en 3D printer som kommer på rundt 10.000 kroner. Hva prisen er, er usikkert, men rundt 1,2 millioner kroner koster den minste versjonen, Jet Fusion 3D 3200, som kommer på markedet i 2017.

- Vi er ti ganger raskere enn konkurrentene, har halvparten av produksjonskostnadene og gjør det hele i én prosess, sier Ramon Pastor, konserndirektør for 3D print i HP.

Ved én passering legges neste lag på delen. Deretter kjører en herdeprosess på tvers før neste lag legges på. Dette skjer kontinuerlig. Den produserte delen kan få innebygget farge under overflaten. Hensikten er å kunne angi slitasje.

- Gul farge angir at delen nærmer seg utskifting, rød at den er utslitt. Vi skal bidra til å produsere intelligente deler, sier Ramon Pastor.

HP er fortsatt ikke klar for generell utbredelse av sin nye serie med produksjonsmaskiner.

- Vi vil levere til elleve land i EU i 2016, sier Álex Moñino, internasjonal markedsdirektør for 3D print i HP.

Norge synes å stå på listen i 2017. Det er synd, men HP tenker på de store produksjonslandene. Imidlertid er disse produksjonsmaskinene først og fremst kostnadseffektive for småserier av produkter, hvilket passer inn i Norge som har en kultur med verkstedindustri.

- Vi bruker selv våre systemer for å produsere nye deler. 90 prosent av innovasjonen kommer fra programvaren. Fortrinnet med 3D er at det sparer tid, reduserer kostnader, øker fremstillingshastigheten og bidrar til persontilpasning, understreker Virginia Palacios, direktør strategisk kundeengasjement i HP.

DEMONSTRERER: Uzana Paqi i HP demonstrerer HP Jet Fusion 3D Processing Station som sørger for blande forskjellige materialer og nedkjøle det slik at produksjonsmaskinen Jet Fusion 4200 Printer kan bygge opp produktet lag for lag. FOTO: Ahlert Hysing
DEMONSTRERER: Uzana Paqi i HP demonstrerer HP Jet Fusion 3D Processing Station som sørger for blande forskjellige materialer og nedkjøle det slik at produksjonsmaskinen Jet Fusion 4200 Printer kan bygge opp produktet lag for lag. FOTO: Ahlert Hysing

Jet Fusion produksjonsmaskineriet består av to deler. Den første Jet Fusion Processing Station sørger for å forhåndsbehandle produksjonsmaterialet. Forskjellige typer materialer blandes sammen og forbehandles i en materialbeholder ved hjelp av energi før materialbeholderen flyttes over i produksjonsenheten, Jet Fusion Printer.

Denne begynner å legge på lag for lag av materialet i form av byggeblokkene Voxel. Det skjer i én produksjonspassering, én herdingsprosess, én produksjonspassering, én herdeprosess. Langsomt bygges produktet opp i tre dimensjoner avhengig av matematikken i modellen. Ofte bør en prøveproduksjon gjøres for å avgjøre om produktet får de overflateegenskaper det skal ha og om det er kanter som ikke skal være der.

- Vi har laget en lenke for en kran som tåler over fire tusen kilos last, påpeker Ramon Pastor.

Målet er å skaffe seg så mange partnere som mulig for å bygge et «åpent» grunnlag for mange slag materialer og programvare for å kunne drive innovasjon innen deleproduksjon og skape grunnlag for nye forretningsmodeller.

innovasjon