Innrømmer skyld i DRAM-prisfiksing

Tre toppsjefer i Samsung har innrømmet at de har prøvd å holde prisen kunstig høy. Fengsel og gigantbøter venter.

Tre toppsjefene i Samsung må sone fengselsstraffer for ulovlige prisavtaler. De tre har akseptert straffen og samarbeider i etterforskningen rundt forsøket på å holde prisen på DRAM kunstig høyt.

 

Dette kunngjorde Det amerikanske justisdepartementet, U.S. Department of Justice (DOJ), onsdag.

 

Sun Woo Lee, Samsung salgssjef for DRAM, har akseptert å sone åtte måneder i et amerikansk fengsel. Yeongho Kang i DRAM-markedsavdelingen, og Young Woo Lee, salgssjef for Samsung i Tyskland, har begge akseptert sju måneders fengsel, ifølge DOJ.

 

De tre har også blitt enige med DOJ å betale en bot på 250.000 dollar hver, og å samarbeide fullt ut med USAs justisdepartement i saken.

 

731 millioner dollar i bot

 

De tre Samsung-ledere har mellom april 1999 og juni 2002 konspirert med andre selskaper for fikset priser, ifølge anklagen til DOJ. De ulovlige prisavtalene gjelder blant annet leveranser til amerikanske pc-produsenter som Dell, HP, IBM og Apple.

 

I den omfattende rettssaken har DOJ allerede skrevet ut 731 millioner dollar i bøter. Samsung fikk i november 2005 300 millioner dollar i bot. Andre DRAM-produsenter måtte også punge ut. Hynix fikk 185 millioner dollar i bot og Elpida Memory 84 millioner dollar. Tyske Infineon aksepterte allerede i oktober 2004 å betale 160 millioner dollar.

 

DRAM er den mest solgte minnebrikken for pc-er. I USA alene var omsetningen på DRAM 7,7 milliarder dollar i 2004.