Lotus satser på Vulcan

Lotus satser på Vulcan

Fra Lotusphere rapporteres det om det neste programvareprosjektet fra IBMs Lotus Software: Notes møter Google Wave i selskap med Facebook og forretningsanalyse (business intelligence).

Project Vulcan består i å veve sammen samhandlingsverktøyene fra Lotus med forretningsanalyse (verktøy fra Cognos) i et åpent Web 2.0-rammeverk. Cloud computing nevnes i sammenhengen. Ifølge Network World er dette programvare IBM ser for seg å møte den nye generasjonen it-brukere som er vant med sosiale medier.

Vulcan skal være en plattform som fungerer online, men også internt i virksomheten. Den skal kunne binde sammen tidligere funksjonalitet med ny, og være basert på et åpent rammeverk i bunnen og analyseprogramvare på toppen.

Første del av Vulcan-satsingen vil bli utviklerverktøy som skal komme i betatest i løpet av året. Nyhetene om prosjektet består vel mer i at IBM peker ut en strategi for hvor de vil gå med Lotus-programvaren, enn av konkrete produkter.

Nå har Lotus hatt flere lignende prosjekter tidligere, som har strandet eller blitt bakt inn i produkter som Sametime og Quicktime. Vi husker Raven, K-Station, Knowledge Discovery System og flere. Denne gangen satses det visstnok så mye at prosjektet ikke kan avvikles uten videre.

Vulcan-prosjektet skal benytte seg av mest mulig åpne standarder og åpne API-er, som HTML5 og REST. Dette er imidlertid hva vi hører fra konkurrerende samarbeidsprosjekter også, som Google Wave, Zimbra som nylig ble kjøpt av VMware og mange titalls forskjellige løsninger. (Se liste på Wikipedia ).

IBMs nåværende Web 2.0-baserte samarbeidsverktøy, Connections, er relativt proprietært, men byr på blogging, bokmerker, profiler og annet som kjennetegner sosiale medier. IBM har nylig sluppet flere nyheter for Connections; Atlas som visualiserer sosiale nettverk og analyse, XPages for utviklere og nye moduler for smarte telefoner -- iPhone, Blackberry, Android og Nokia S60.

IBM har også lansert tjenester som LotusLive Notes, hvor de huser og drifter epost for virksomheter og LotusLive Labs, hvor Lotus Software og IBM Research sammen vil la brukere og it-avdelinger teste ut de nyeste Lotus-verktøyene.

Instant Messaging