Intel gruser rivalene

Intel gruser rivalene

Med 15,6 prosent av det globale halvledermarkedet er markedsandelen nå på sitt høyeste på over ti år.

Prosessorgiganten Intel fortsetter å forsyne seg av halvledermarkedet, viser ferske tall fra en rapport publisert av IHS Isuppli.

Denne viser at Intel økte sin globale markedsandel til 15,6 prosent i løpet av fjoråret, det høyeste nivået produsenten har sett på mer enn ti år.

Vekstdrivere

Bare i løpet av året økte Intel sin andel av det globale markedet med 2,5 prosentpoeng fra 2010. En viktig forklaring på dette er veksten selskapet har oppnådd innen datasentre, i tillegg til vekst fra såkalte "emerging markets". Kjøpene av selskapene McAfee og Infineon Wireless har også vært medvirkende til veksten, opplyser Intels talsmann Jon Carvill.

- Fjorårets vekst ble primært drevet av nøkkelområdene pc-er og datasentre. Hver av disse områdene så en omsetningsøkning på 17 prosent i forhold til 2010, og til sammen bidro de med over 45 milliarder dollar i omsetning i 2011, sier Carvill ifølge Crn.

Parkerte rivaler

Med 15,6 prosent av markedet har Intel forsterket forspranget til sine rivaler ytterligere. Av de 25 halvlederprodusentene som er med i Isupplis oversikt, regjerer Intel tronen med solid margin. Nummer to på listen er Samsung med sine 9,2 prosent av det globale markedet, etterfulgt av Texas Instruments med 4,5 prosent. AMD er klokket inn som nummer fire med 2,1 prosent av markedet.

Stagnerende marked

Mens Intel fosser frem til nye høyder, har halvledermarkedet under ett vist en heller laber utvikling det siste året. På global basis steg halvledernes omsetning med skarve 1,3 prosent, ifølge de samme Isuppli-tallene. Med en samlet omsetning på 311 milliarder dollar kom veksten også inn svakere enn de ventede 1,9 prosentene.

Svakt Q4

Det er spesielt fjerde kvartal som for skylden for den svake utviklingen. Den kvartalsvise utviklingen ble klokket inn med et fall på 5,9 prosent i samlet omsetning. Regionoversikten viser at det amerikanske halvledermarkedet kom best ut med en oppgang på 7,5 prosent i fjor, mens det japanske markedet ble straffet med et fall på nesten like mye (7,2 prosent) etter det kraftige jordskjelvet for ett år siden.