Intel-klynger klatrer på toppliste

En datamaskin med 1.500 Itanium 2-prosessorer gir for første gang Intel en plass blant verdens ti kraftigste datamaskiner. Men HP dominerer Top500 lista.
HP har levert 159 av datamaskinene på lista over verdens 500 kraftigste tungregnere. Det er én mer enn IBM. Store blå kan på sin side skryte av å ha nesten halvparten av de 100 aller tyngste maskinene.

Intel framstår som den store vinneren. På oversikten som kom i november hadde Intel 54 maskiner med på listen. På listen som juni-oversikten er antallet steget til 119.

Klyngeløsninger med mange prosessorer som arbeider i parallell vinner fram på stadig nye områder. Den økte hastigheten til 32 bits-prosessorer taler også til Intels fordel.

-- Fordi 32 bits-prosessorene er blitt raske nok kjøper mange disse istedet for superdatamaskiner eller tradisjonelle SMP-servere (Symmetric Multiprocessing, red. anm) som du får fra Sun eller SGI, sier Earl Joseph i analyseselskapet IDC til IDG News.

NEC-superdatamaskinen på Earth Simulator Center i Yokohama i Japan topper fortsatt listen, fulgt av en HP AlphaServer på Los Alamos National Laboratory i USA.

Norges kraftigste tallknusere, NTNUs superdatamaskiner fra SGI, ligger på henholdsvis 224 og 399 plass. Det er flere plass ned i forhold til sist liste. Også Univiversitetet i Bergen kommer såvidt inn på listen med sine IBM-maskiner.

Av leverandørene er Sun den store taperen. I november hadde selskapet 88 maskiner på listen, noe som nå er sunket til ni.

Top500 listen utarbeides av universitetene i Mannheim og Tennessee i samarbeid med Lawrence Berkeley National Laboratory.