Intel krangler med Kina

Intel krangler med Kina

Kina stiller krav til sine trådløsnettverk som Intel ikke vil gå med på.
Intel har bestemt seg for ikke å satse på det kinesiske markedet med sine brikker for trådløsmarkedet.

Foreløpig er dette markedet relativt lite, men en enorm vekst er ventet de nærmeste årene.

Nå sier en talsperson for det kinesiske trådløs-prosjektet til Financial Times at Intel bør roe seg ned og tenke seg om hvorvidt dette er en smart beslutning.

WAPI

Intel går mot de kinesiske myndighetenes krav om at alle WLAN-produkter som selges i Kina skal støtte landets egne trådløse sikkerhetssystem, Wired Authentication and Privacy Infrastructure (WAPI).

Fra 1. juni skal denne teknologien gjøres obligatorisk. Men Intel vil altså ikke støtte teknologien, og overlater med det en stor del av markedet til Kinas egne brikkeprodusenter.

- Det kan være en avgjørende beslutning Intel tar nå. Kina er et veldig strategisk marked. Jeg synes Intel bør roe seg ned, sier en talsmann for den statsstøttende gruppen bak WAPI til Financial Times.

Han ser ingen grunn til at Kina skal fire på sine krav. Dersom Intel ikke vil støtte WAPI, vil alle selskapets WLAN-produkter, Centrino-plattformen inkludert, bli bannlyst på det kinesiske markledet fra 1. juni.

Også Broadcom har takket nei til Kinas krav, mens Atheros og Ciscos trådløsforgreining Linksys, har uttalt at spesifikasjonen skal bygges inn i produkter beregnet på det kinesiske markedet.

Kritisk

Også bransjeorganisasjonen Semiconductor Industry Association (SIA), som representerer amerikanske brikkeprodusenter, har tidligere bedt Kina om å droppe sitt WAPI-krav. Ifølge SIA har utenlandske firmaer ikke hatt tilstrekkelig tilgang til spesifikasjonene, og systemet har vist seg inkompatibelt med nåværende og kommende IEEE-standarder, skriver nettavisen TheRegister.