Intel slipper doble prosessorkjerner

Intel slipper doble prosessorkjerner

Dell, Fujitsu Siemens, Hewlett-Packard og IBM er klare med tjenestemaskiner med Intel Paxville, den første Intel-prosessoren for tjenestemaskiner med doble bearbeidingsenheter.
Intel har introdusert Paxville, en 64 bit prosessor for X86-instruksjonssettet med to prosessorkjerner, flere måneder før den opprinnelige planen. Paxville kommer i to versjoner, en for samarbeid med en ekstra prosessor, en for samarbeid med flere.

I forbindelse med lanseringen oppgraderer Hewlett-Packard (HP) sine tjenestemaskiner Proliant DL380, DL580 og ML570. Dell oppgraderer sine Poweredge 1850, 2800, 2850 og 1855. Fujitsu Siemens oppgraderer sine RX300, TX300 og RX600.

IBM Xseries 346 kommer umiddelbart med Paxville, Xseries 336 kommer senere. Også HP DL580 og ML570 kommer senere. Dell starter å levere så snart kundene har plassert sine ordrer.

Fremskyndet

Det er AMDs suksess med Opteron med to kjerner som har fått Intel til å fremskynde lanseringen. Suksessen til AMD vises i økt salg. Omsetningsveksten til AMD var 26 prosent fra andre til tredje kvartal i år, 44 prosent fra tredje kvartal 2004 til tredje kvartal i år.

- På det norske markedet for X86 er 0,3 prosent av volumet maskiner med AMD, resten kommer fra Intel. Hewlett-Packard sto for 44 prosent av omsetningen, Dell 27, IBM 15 og Fujitsu Siemens fem prosent, ifølge tall fra Gartner for andre kvartal, påpeker Arne Loktu i Intel.

Paxville, som betegnes som Xeon 7000, har to prosessorkjerner, i praksis doble bearbeidingsenheter. Fordelen er plassbehovet, ulempen ytelsen. To prosessorer som jobber sammen har betydelig høyere ytelse enn en prosessor med to prosessorkjerner.

To prosessorer som jobber sammen, gir en relativ ytelse på rundt 1,8. En prosessor med to prosessorkjerner har en ytelsesøkning på 1,25 ) 1,5.

Pris og ytelse

- En Xeon på 3,8 GHz har en listepris på 9.400 kroner. En Xeon med 8Dual Core8 får en listepris på rundt 12.000 kroner, forklarer Jan Fredrik Gunvaldsen.

En prisøkning på rundt 25 prosent gir en ytelsesøkning på grovt 40 prosent. Prosessorer med to kjerner har derfor et mulig fortrinn hvis applikasjonene klarer å utnytte de doble bearbeidingsenhetene.

IBM har valgt å holde prisen for Xseries 346 med Paxville på samme nivå som Xeon med en 3,8 GHz prosessor for å fremme bruken av Xeon med to bearbeidingsenheter.

Applikasjonsutviklere må lære seg å forstå hva en prosessor med to prosessorkjerner gir. I praksis må de lære seg trådteknologi, for de moderne styringsprogrammene (Scheduler) kjører i gang programvaretråder fremfor programvaremoduler. Java har et fortrinn siden trådteknologi er en naturlig del av språket.

En applikasjon som til nå har kjørt på en maskin med en prosessor, risikerer å gå langsommere på en prosessor med to bearbeidingsenheter fordi applikasjonen ikke er tilrettelagt for bruk av to. Da blir det klokkefrekvensen som får betydning.

Xeon med 3,8 GHz klokke er betydelig raskere enn Xeon med 2,8 GHz, som den nye Xeon med to kjerner benytter, hvis bare en kjerne utnyttes.