Intel sliter med teknologien

Det er ennå uklart når Intels prestisjeprosessor Itanium2 kommer på markedet. Den skulle vært her nå, men lanseringen lar vente på seg. 8. juli er et mulig introduksjonstidspunkt.
Hewlett-Packard venter, IBM venter, SGI venter, Unisys venter. Dell derimot, er flinke til å la markedet regjere. Fujitsus Siemens synes også å være mindre ivrig siden de har flere alternativer. Unisys har ventet lengst selv om Hewlett-Packard har vært med på å designe prosessoren som opprinnelig ble betegnet Merced.

Itanium ble det offisielle navnet på Hewlett-Packard og Intels 64 bit prosessorprosjekt Merced. Maskiner med Itanium har bare blitt produsert av Intel. Alle it-produsentene har anskaffet Intels maskiner med to og fire prosessorer for å lære hvordan Itanium, Intels 64 bit prosessor, virker.

Men det totale antall maskiner er meget lite i forhold til pc-produksjonen, hvor lite er ukjent, men under 100.000 er sannsynlig.

Usikkert

Så langt er det usikkert hvordan lærdommen har vært. Det er få kjente applikasjoner for Itanium. Hva som er sikkert, er at prosessoren har betydelig ytelse.

Etterfølgeren Itanium2 som ble kalt McKinley, er enda kraftigere. Den har vært testet i mange måneder og har gode resultater å vise til, men når den kommer vet knapt nok Intel.

Unisys trodde på Intels suksess og ble den første it-produsenten som laget en tjenestemaskin, ES 7000, for Intels prestisjeprosessor. Ulempen var at Intel ikke hadde støtteelektronikk, Microsoft ikke noe operativsystem. Det tok to år før kunne noen kunne levere noe ES 7000 kunne dra nytte av. I mellomtiden ble ES 7000 tilpasset Intel Xeon.

De seneste årene har Intel hatt betydelig utfordringer. På pc-prosessorer har AMD gitt dem kamp på kniven, delvis ved å ha bedre produksjonsteknologi. Intel har derfor konsentrert seg om prosessorene. Støtteelektronikk har fått lide.

I juni i år ble elektronikkproblemet løst for stasjonære pc-er. Introduksjonen av I845G og Intel Extreme Graphic gjør at stasjonære pc-er med Intels teknologi igjen er på høyden.

Konsekvenser

Nå gjenstår det å gjenta bragden for Itanium. Unisys har sin støtteelektronikk, men den er allerede to år. IBM har Summit-64, Hewlett-Packard har sin støtteelektronikk ZX-1 som foreløpig ikke er lansert.

Hva Intel har er usikkert, da de fremdeles har dårlige løsninger for sin 32 bit tjenestemaskin-prosessor Xeon. Brikkesettet I870 fra de første maskinene, og Itanium2 vil sannsynligvis bli tilbudt på hovedkort for mindre it-produsenter.

At Itanium2 derfor utsettes er naturlig, men det har allerede fått konsekvenser i det norske markedet. Norges kraftigste maskin, tungregnemaskinen på NTNU, SGI 3000, har måtte bli oppgradert med mange hundre Mips-prosessorer istedenfor Itanium2 som planen tilsa da maskinen ble bestilt for rundt to år siden.

Intel må derfor lansere Itanium2 selv om ikke støtteelektronikken er klar. Det er bedre at de store it-produsentene får prosessoren ut i virkelig arbeid enn at industrien skal vente på at Intel har alle sine komponenter klare.

I første omgang er det unødvendig for Intel å tilby alle it-produsenter alt. Dell får gjøre en innsats for å skaffe seg det som mangler eller vente på Intel. Elektronikkprodusenten Serverworks skal kunne levere styringselektronikk.

Klare lenge

Både Hewlett-Packard og IBM har lenge hatt datamaskiner med Itanium2 klare til lansering. Det er bare Intels uvilje mot å lansere som hindrer disse å selge kraftige tjenestemaskiner.

Det må være i Intels interesse at Itanium blir kjent i markedet, ikke bare hos noen teknologifikserte. For prosessoren skal brynes mot effektivisering av operativsystemer, kompilatorer og applikasjoner.

Uten effektive applikasjoner har det liten verdi at Itanium2 er en meget god prosessor. Det fikk Digital merke med sin 64 bit Alpha i fem år, fra introduksjonen i 1992.

For AMD er Intels manglende introduksjon en tilfredsstillelse. Deres 64 bit prosessor, Clawhammer, som bygger videre på 32 bit teknologien, har potensial for å tilfredsstille de mange mindre it-produsentene, både for kraftige brukermaskiner og tjenestemaskiner.