Internet Explorer 9 lansert i Norge

Internet Explorer 9 lansert i Norge

IE9 har støtte for HTML5, men vraker gamle Windows-versjoner.

Den nyeste versjonen av nettleseren til Microsoft er klar for nedlasting fra i dag. IE9 markerer en nyorientering for nettstrategien til selskapet.

Støtte for andre operativsystemer og eldre Windows-versjoner enn Vista droppes. Elementer som er funnet gode nok fra standardforslaget til HTML5 er implementert. Integrasjon med Windows-operativsystemet er sterkere enn før, selv om avtalen med EU gjør at den må installeres separat.

- Vi kobler utviklingen av nettleser helt fra lanseringstakten av operativsystem, poengterer teknologidirektør Petter Merok i Microsoft Norge.

Han avviser samtidig alle spekulasjoner om at Windows 8, neste hovedversjon av operativsystemet, vil være så tett integrert med web at den blir en Internet Explorer-versjon.

Les mer: IE har ikke vært større siden 2008

XP kan ryke og reise

Den som fortsatt kjører Windows XP oppfordres intenst til å bytte til et nyere operativsystem.

- Det har ingen hensikt for oss å legge mye ressurser i å utvikle Internet Explorer 9 for en snart ti år gammel plattform som nærmer seg levetidsslutt, understreker Merok.

Sikkerhet er også en god grunn til å bytte til IE9. Nye funksjoner stopper phishing-trusler, blokkerer mot skadelig kode og nedlasting av mistenkelige filer. Selskapet hevder at IE9 har opptil 33 prosent bedre detektering enn nærmeste nettleserkonkurrent.

- Vi bruker søkestatistikk og sensorer i våre øvrige produkter og kan dermed med rimelig stor sannsynlighet kunne advare mot farlige nedlastinger eller nettsteder med obskurt innhold, mener Merok.

Fart og visualisering

Web-utviklere kan glede seg over støtte for modne deler av HTML5-standardforslaget. For den som vil knytte brukerne av et nettsted nærmere til seg, kan de bruke en ny "pinpont-funksjon". Dette behandler en webside som en applikasjon om den legges ned på startlinjen. Med høyreklikk kan populære valg på et nettsted velges. Fem linjer kode er det som skal til for å legge funksjonen inn i en webside. Microsoft hevder at nettsteder som tar dette i bruk, opplever at brukere kommer tilbake tre ganger så ofte, og bruker dobbel så lang tid på deres nettsted.

Storbrukere av faneinndelig vil få en mer tydelig og sortérbar fanebruk med IE9, blant annet med fargekoding og egne verktøylinjer. Det vil nok også hjelpe at nordmenn kan glede seg over at IE9 er tilgjengelig i norsk språkdrakt fra dag én.

Les mer: Dette gjenstår i HTML5

HTML5 skviser Silverlight - og Flash

HTML5 gir først og fremst raskere og mer levende grafiske presentasjoner som animasjoner og video. Det skyldes en bedre utnytting av moderne grafikkprosessorer som er i de fleste pc-er i dag. Det åpner for at web-leseren kan kjøres uten innpluggingsmodul. Dette skviser både Adobe Flash og Microsoft Silverlight.

- SIlverlight vil spille en viktig rolle for eldre nettlesere, levende innhold på andre plattformer og i Phone 7, poengterer Merok.

For eksempel bruker tv-kanalen TV2 Silverlight for å levere opphavsbeskyttet filmmateriale. Dette hadde ikke vært mulig med HTML5, siden filmselskaper er forholdsvis opptatt av at det ikke skal være lett å piratkopiere innhold. Silverlight er både en sikrere plattform og den støtter Digital Rettighetskontroll ("DRM").

- For frittstående applikasjoner i Windows vil Silverlight spille en viktig rolle. Det kommer nye verktøy som skal gjøre det enklere å utvikle nye applikasjoner blant annet fra blandete databaselokasjoner, sier Morten Østbye, web-teknologirådgiver i Microsoft Norge.

- Slike blandete databaselokasjoner kan for eksempel innebære at en database kan ligge i nettskyen og en annen i datasenteret.

Les mer: Møt Silverlights paranoide far