Chrome-bursdag med nylansering

Chrome-bursdag med nylansering

Nettleserens to-årsdag feires med ny versjon, Google Chrome 6.

Den første betautgaven av Google Chrome debuterte 2. september 2008, og de fleste anmelderne applauderte nettleserens strømlinjeformede, minimalistiske design. Programmet var nærmest usynlig, og mesteparten av skjermen ble brukt til å vise nettsiden du besøkte, istedenfor masse knapper og logoer som tok opp plass.

LES OGSÅ:

Chrome Web Store nærmere lansering

Én meny, færre knapper

Nå er Chrome versjon 6 lansert for Windows, Mac og Linux. Den nye versjonen inneholder blant annet feilretting for 16 svakheter, (Google har utbetalt "skuddpremie" på 4 337 dollar for seks av disse), samt noen små justeringer i brukergrensesnittet. Bokmerkeikonet er flyttet til høyre for adresselinjen, og Chrome har nå bare én enkelt meny, som skjuler alt annet bortsett fra de vanligste kommandoene, forover, bakover og last siden på nytt.

LES OGSÅ:

Få varsel når Google spionerer på deg

Fart og synkronisering

- De siste par årene har vi fokusert på fart, sier Chromes produktdirektør Brian Rakowski til PC Worlds nyhetstjeneste.

- Nettlesere har endret seg mye i løpet av de siste to årene, men en ting vi har lært er at fart betyr mye. Det er noe Google alltid har ment og det får vi gehør for hos folk, sier Rakowski.

Han hevder at Chrome 6 behandler JavaScript tre ganger raskere enn den første utgaven fra 2008.

Chrome 6 støtter også forbedret synkronisering, som gjør at man kan bruke nettlesertillegg og automatisk skjemautfylling mellom kopier av nettleseren på forskjellige maskiner. Fra før synkroniserer verktøyet bokmerker, passord, preferanser og nettlesertema.

Chrome har kanskje ikke tatt verden med storm, men programmet har likevel gjort et varig inntrykk i nettlesermarkedet, en bra prestasjon for en to-åring. Ifølge den siste statistikken fra analyseselskapet Net Applications hadde Chrome 7,5 prosent andel av nettlesermarkedet i august.

LES OGSÅ:

Bruk mobilen som trådløst nettverk

Konkurrentene hermer

Mozilla har redesignet Firefox 4 slik at det ligner mer på grensesnittet vi finner i Chrome, og sannsynligvis vil Microsofts Internet Explorer 9 følge i det samme sporet. Det vitner om Chromes suksess med sitt enkle og brukervennlige design.

Neste skritt for Chrome blir å utvikle støtte for maskinvareakselerasjon. Foreløpig har dette vært forbeholdt utviklere, men Rakowski lover at dette er noe sluttbrukerne snart vil få se. En maskinvareakselerert nettleser flytter noe av aktiviteten fra pc-ens hovedprosessor over til grafikkprosessoren, noe som vil gi økt ytelse særlig i grafikkintensive oppgaver som videofremvisning og komplekse tredimensjonale objekter.

Chrome 6 kan lastes ned for Windows, Mac OS X og Linux fra Googles nettside. Hvis du allerede kjører en versjon av Chrome nettleser, vil den bli oppdatert automatisk.

LES OGSÅ:

Norsk utfordrer til iPad

Les om:

Internet Explorer