Derfor hater vi IE6

Derfor hater vi IE6

Alle som utvikler nettsteder, hater Internet Explorer 6. Les hvorfor.

Alle som utvikler nettsteder, hater Internet Explorer 6. Det er en bastard av en nettleser, som har kostet samfunnet milliarder. Jeg kommer tilbake til det. Først skal jeg forklare hvorfor akkurat denne kommentaren er dedikert til denne forhatte nettleseren.

Det pågår nå en internasjonal kampanje for å bli kvitt Internet Explorer 6, og den 11. februar kom den til Norge for fullt ved at Erlend Schei, webutvikler i Finn.no sendte ut en oppfordring på Twitter: «Til alle med kontroll over store norske nettsteder: Hva med en dugnad for å bli kvitt IE6? En uke med oppfordringer på forsidene våre e.l.?»

Et par dager senere ble det veldig upraktisk å surfe på norske nettsteder med Internet Explorer 6. Mange fulgte oppfordringen og gjorde som Finn, deriblant VG Nett, SOL og Dagbladet.no.

Bedrifter sliter med IE6
Dermed ble det vanskelig å ikke oppleve til stadighet å få opp en advarselsboks med beskjed om at nettleseren deres utgjør en sikkerhetsrisiko, og med anbefaling om å oppgradere.

Min erfaring er at det er spesielt de største bedriftene som bruker Internet Explorer 6. For dem kan en oppgradering være komplisert, fordi de har en rekke webapplikasjoner som forutsetter IE6. Før en implementering av en nyere nettleser skal hver eneste webapplikasjon testes på ny versjon. Og inntil nylig krevde mange webapplikasjoner Internet Explorer.

De som jobber på en IT-avdeling i en stor norsk bedrift med IE6 har fått svare for seg siden midten av februar. Bekymrede ansatte, og sikkert ofte toppsjefer inkludert, har spurt hvordan det kan ha seg at bedriften baserer seg på en nettleser som en rekke anerkjente medier går ut og fraråder på det sterkeste, og som de til og med hevder utgjør en sikkerhetsrisiko. Til og med Microsoft støtter kampanjen. Både Microsoft Norge og Steve Ballmer har stilt seg bak anbefalingen. Det er nesten for godt til å være sant, så jeg sier det en gang til: Microsoft vil at du skal holde deg unna IE6!

Fornyingsminister Heidi Grande Røys støtter også kampanjen. Hun oppfordrer offentlige virksomheter til å bli mer aktive i å fase ut IE 6.

De eneste som irriterer seg over denne kampanjen, er IT-avdelinger, som nå har fått et press på seg til å prioritere denne saken.

PC World støtter kampanjen
Vi støtter kampanjen fullt ut, selv om pcworld.no ikke har implementert denne advarselen (det handler om en utviklingsdeadline som nærmer seg altfor fort og binder opp alle ressurser, synd men sant).

Hva er det som får oss og alle andre store medier til å fraråde bruk av IE6? Det er fordi vi kaster bort penger på IE6 hver eneste dag. Vi har mange webutviklingsprosjekter gående i IDG for tiden, og alle tar lengre tid enn de kunne gjort, fordi alt må konstrueres slik at det funker på IE6.

Våre eminente utviklere sitter og jobber i blant annet Firefox. Så tester vi koden på Safari ...ok, Opera ...ok, Chrome ...ok, IE7 ...ok, IE6 ...nei, svarte, ikke denne gangen heller...

Småtteri som tar 15 minutter å implementere på alle andre nettlesere, binder opp to timer til på utviklingsavdelingen fordi det må fungere også på IE6, som ikke følger standardene. Konsulenttimene er dyre, tusenlappene flyr og uten at vi har regnet på det ville jeg blitt overrasket om ikke IE6 har kostet mediehuset IDG Magazines Norge, som utgir blant annet PC World og Computerworld, et sekssifret beløp.

Milliardkostnader
Frustrasjonen er den samme hos andre nettstedeiere. Hvilke enorme summer er det ikke som har blitt kastet ut av vinduet for å få nye websider og tjenester til å fungere med denne utdaterte, elendige nettleseren?

Det må dreie seg om flerfoldige millioner bare i Norge. Globalt må det være milliardbeløp. Vi har en lang liste over tjenester vi ønsker oss på pcworld.no. Hvis vi ikke hadde kastet bort så mye tid på IE6-utvikling, hadde mange av de tjenestene vært på plass i dag. Slik er det også i andre mediehus.

Bruken av IE6 forsinker altså videreutviklingen av nettsteder og webtjenester. Så vær så snill, gjør meg en tjeneste: Kast ut IE6, snarest!