EU etterforsker Microsoft etter Opera-klage

EU etterforsker Microsoft etter Opera-klage

EU-kommisjonen innleder etterforskning mot Microsoft for ulovlig binding mellom Internet Explorer og Windows. Opera-sjef Jon von Tetzchner er fornøyd.

Norske Opera klaget i desember på at Microsoft ikke følger aksepterte web-standarder i Internet Explorer, og vil skille nettleseren fra Windows. Nå er det allerede klart at Microsoft må forberede seg på nye runder i EU-systemet etter at kommisjonen for konkurranse har bestemt seg for å etterforske selskapets påstått ulovlige forretningspraksis.

- Etterforskningen er delvis basert på klagen fra Opera. Vi vil se på om bindingen mellom Internet Explorer og Windows utgjør et misbruk av Microsofts dominerende stilling i markedet for operativsystemer, sier EU-talsmann Jonathan Todd.

LES OGSÅ: Opera klager Microsoft inn for EU

Operas toppsjef Jon von Tetzchner er fornøyd med at EU-kommisjonen vil forfølge klagen videre.

- Det er selvfølgelig positivt at de har startet etterforskningen, og det er positivt at de gjorde det såpass fort. Vi synes denne saken er viktig, forbrukerne må stå fritt til å velge sin egen nettleser, uten bindinger, sier Tetzchner til Computerworld.

Allerede i 1998 anklaget misfornøyde konkurrenter Microsoft for misbruk av selskapets totale dominans på operativsystemer for pc-er. I 2004 slo EU-domstolen fast at Microsoft har brutt konkurranselovgivningen, men saken ble ikke endelig før i september i fjor. Tetzchner håper ikke denne saken blir like langdryg.

LES OGSÅ: EU avviser Microsoft-anken

- Dette er en veldig liknende sak på alle måter, og vi håper og tror at EU-dommen i september vil bidra til at dette ikke tar altfor lang tid, sier Tetzchner.

Målet er at Microsoft skal skille Internet Explorer fra Windows og/eller tilby alternative nettlesere forhåndsinstallert på skrivebordet. Opera håper også at Microsoft må følge det de kaller fundamentale og åpne web-standarder, men Opera-sjefen tør ikke forskuttere resultatet.

- Vår forhåpning var at de ville ta saken og kjøre den, men hadde vi ikke ment at vi hadde en god sak, ville vi aldri startet denne prosessen. Vi venter spent på et resultat, og vi er forsiktige optimister, sier Tetzchner.

Microsoft vil nå samarbeide med EU-kommisjonen for å løse saken så fort som mulig.

- Vi vil samarbeide fullt ut med EU-kommisjonens etterforskning stille all nødvendig informasjon til rådighet, sier Microsoft-talsmann Jack Evans til Computerworld.com.

Dobbel etterforskning

Samtidig ble det klart at EU-kommisjonen også skal se nærmere på om Microsoft hindrer konkurrenter i å lage produkter som kan samarbeide med kontorpakken Office.

Filformatet i Office 2007 - Open XML, blir et av områdene som skal undersøkes. Etterforskningen skal også omfatte programvare for servere og utviklingsrammeverket Microsoft .Net.

Internet Explorer