EU og Microsoft er enige

EU og Microsoft er enige

Fritt nettleservalg skal inn i Windows 7 og eldre Windows-versjoner.

Microsoft og EU har kommet til enighet rundt Internet Explorer-feiden de har hatt gående den siste tiden. EU mener det virker konkurransevridende at Internet Explorer følger med Windows, slik som har vært normen til nå.

- Vi tror dette er en løsning, sa EUs konkurransekommissær Neelie Kroes på en pressekonferanse.

Løsningen er en skjerm som lar brukerne selv velge nettleser. EU var ikke helt fornøyd med første utkast til et slikt nettleservalg, hvor IE hadde en liten fordel i forhold til de andre nettleserne. En nytt nettleservalg hvor maksimalt 12 nettlesere får helt lik eksponering for brukeren, skal være grunnlaget for at partene nå har kommet til enighet.

- Her er det ikke rom for misforståelser. Dette er det endelige resultatet av en lang diskusjon mellom Steve Ballmer og meg, sa Kroes.

Avtalen skal også omfatte anklagene om at Microsoft har gjort det vanskelig for andre leverandører å lage programvare for Windows ved å holde tilbake nødvendig informasjon. Microsoft skal nå være i gang med å forbedre interoperabiliteten med andre leverandører, også innen åpen kildekode. EU forteller at dette gjelder Windows, Windows Server, Office, Exchange og Sharepoint.

Markedstest i en måned

EU skal nå vurdere Microsofts løsningsforslag. I en måned skal EU-kommisjonen foreta en markedstest, det vil si få innspill fra aktører som blir berørt av ordningen.

- Forbedringene inkluderer bedre informasjon til forbrukerne om nettlesere og hva nettleserne tilbyr, samt en bedre brukeropplevelse, skrives det i en pressemelding fra Brussel.

Etter at de har vurdert ordningen én måned, skal den godtas eller avvises. Blir den godtatt, vil EU vurdere å gjøre den juridisk bindende. Velkomstskjermen skal ikke bare inn i Windows 7, men også eldre versjoner via Windows Update.

Glad Microsoft

Microsoft er glade for at EU nå skal gjøre den endelige vurderingen.

- Vi er glade for dagens beslutning om å gå videre med en formell markedstest, sier Microsofts Brad Smith i en pressemelding.

- Vi ser også frem til å ta de neste skrittene i å gjøre våre produkter mer kompatible, sier Smith.

Internet Explorer