- Lynrask ny Internet Explorer 8

- Lynrask ny Internet Explorer 8

1 ny funksjon i IE8 er viktigere enn alle andre...

Verdens største og mest forhatte nettleser, Internet Explorer, er klar i ny versjon.

Internet Explorer versjon 8 vil møte begeistring hos nettstedeiere og frustrasjon hos IT-avdelinger. Grunnen til dette er at Microsoft har snudd totalt i synet på hvordan de skal forholde seg til webstandarder. Nå skal alle W3C-standarder følges til punkt og prikke, og når Microsoft heretter kommer med nye briljante webideer, så skal de fremlegges for standardisering i henhold til Microsofts såkalte Open Spesification Promise.

Etter PC Worlds mening er bruken av standarder den desidert viktigste forbedringen med IE8, selv om den ikke er synlig for sluttbrukerne.

- Enklere, raskere, sikrere
IE8 lanseres under mottoet enklere, raskere og sikrere. Alle som leverer nettlesere har en tendens til å skryte av å være kjappest, og erfaringen vår er at de gjerne kan være kjappest på ulike ting. Hastigheten til Internet Explorer 8 kommer vi tilbake til om noen dager, så snart vi har fått testet nettleseren nøye.

Sikkerheten er bedre ivaretatt i IE8. Den viktigste forbedringen her er SmartScreen Filter, et antiphishing/antimalware-filter som advarer deg dersom websiden du er på vei til å gå til er kjent som en phishing-side. Microsoft vedlikeholder en database over kjente phising-websider basert på data fra flere leverandører, deriblant eTrust, og du kan selv bidra med å rapportere suspekte websider gjennom dette verktøyet. McAfee tilbyr forøvrig omtrent den samme funksjonaliteten i SiteAdvisor, en tjeneste med en genial innstikksmodul for flere nettlesere som kan lastes ned gratis.

En annen sikkerhetsrelatert funksjon er den såkalte inPrivatemodusen, populært kalt "pornomodus". Den gjør at man ikke etterlater seg noen spor når man surfer.

3 nye funksjoner
Microsoft Norge hadde invitert pressen til en demonstrasjon av Internet Explorer 8 i forkant av lanseringen. På funksjonalitetsfronten trakk Microsoft frem tre teknologier spesielt, webakselleratorer, Web Slices og Visual Search.

Web Slices er en mulighet for å ta deler av en webside og putte inn i det nye Favoritter-feltet under adressevinduet. En kjekk funksjon for deg som liker tilgang til data direkte fra knapper i nettleseren. Undertegnede ville foretrukket om disse dataene heller kunne legges på en portalside, da knappene stjeler verdifull plass.

Akselleratorer gjør at du kan merke ord, høyreklikke på dem og få tilgang til en rekke funksjoner, for eksempel publisering på Facebook, søke med Sesam, gjøre oppslag i leksikon og så videre, - en oppfinnelse som ser temmelig anvendelig ut.

Visual Search gjør at nettsteder kan tilby optimaliserte søk gjennom søkefeltet i nettleseren. TV2 var tilstede på pressekonferansen for å demonstrere nettsiden altomfotball.no, der dette var implementert. Dersom man valgte Altomfotball som søkeleverandør begynte relevante og kategoriserte treff å dukke opp under søkefeltet mens man skrev. Smart.

Både Visual Search, akselleratorer og web slices krever at nettstedeierne utvikler og implementerer tjenestene.

Utfordring for IT-avdelinger
Det skaper altså frustrasjon i IT-avdelinger at Microsoft med IE8 satser fullt ut på standarder. Grunnen til det er alle de webapplikasjonenene som er implementert i bedrifter, som har vært basert på Internet Explorer versjon 6. Før bedrifter kan oppgradere må de ha en oversikt over hvilke webapplikasjoner de er avhengige av og teste dem for IE8-kompatibilitet.

Microsoft-evangelist Rune Zakariassen forteller at Microsoft gjør en rekke ting for å gjøre overgangen til IE8 så enkel som mulig for bedrifter. Blant annet følger rendringsmotoren som brukes i IE6/7 med i IE8, og man kan legge metatagger i et nettsted som tvinger det til å rendres med IE6-motoren. Microsoft vedlikeholder også en database over nettsteder som krever kompatibilitetsmodus.

Se vår bildeserie
Det er godt over et år siden Internet Explorer 8 kom i offentlig beta, og det har ikke kommet mange forskjeller i funksjonalitet siden den gang. PC World testet første offentlige betaversjon av Internet Explorer 8, som er til forveksling lik den endelige versjonen. Se bildeserie fra testen

Internet Explorer 8 blir en del av Windows 7, som ventes å komme i salg i annet halvår.

Internet Explorer