Microsoft vurderer WebKit

Microsoft vurderer WebKit

Steve Ballmer uttalte seg i går positivt om fri programvare på Microsofts møte Power to Developers, spesielt om WebKit.

Microsofts møte Power to Developers ble avholdt i Sydney, Australia i går. Steve Ballmer var flydd inn fra USA for å starte møtet, noe han gjorde med sitt beryktede "developers, developers, developers"-rop.

Undertittelen på møtet var "Frigjøringsdag", og dermed passet det godt at det var akkurat her Ballmer uttalte noen av de mest positive ordene om fri programvare Microsoft har kommet med, til og med på bekostning av et av sine egne produkter: Internet Explorer.

En student som var i salen spurte nemlig om hvorfor Internet Explorer fremdeles er relevant, og hvorfor det er verdt å bruke penger på en rendering-motor når det finnes åpen kildekode-alternativer som kan tilpasse seg endringer i webstandarder raskere.

Kanskje en vågal ting å spørre administrerende direktør i verdens største proprietære programvarefirma om, men svaret var overraskende positivt. Han startet med å si at Microsoft må starte med å se på hva nettleseren vil være i framtiden, og hvis det ikke er noe innovasjon rundt dem, noe han mener er sannsynlig, så vil Microsoft fremdeles trenge en egen nettleser som de kan bruke til å utvikle proprietære utvidelser som utvider funksjonen.

WebKit og IE8

Så kom bomben: "Fri programvare er interessant," sa Ballmer. "Apple har omfavnet WebKit, og vi kan se på å gjøre det samme, men vi vil fortsette å bygge utvidelser for IE8." WebKit er som kjent rendering-motoren Apple bruker i sin nettleser Safari, og også motoren som Google har valgt til Chrome.

Betyr dette at vi kan forvente å se to nettlesere fra Microsoft i framtiden, en videreføring av IE, og en ny basert på WebKit. Vil i såfall den nye nettleseren være hundre prosent fri programvare? Eller kanskje det betyr at vi i framtiden vil kunne bytte rendering-motor inne i Internet Explorer.

Dette er en overraskende, men gledelig utvikling hos Microsoft, og det blir spennende å følge utviklingen videre og se i hvor stor grad de faktisk mener det de sier nå, og om dette er en trend som vil fortsette med benyttelse av flere åpen kildekode-prosjekter.

Internet Explorer