Netscape gjenoppliver Navigator

Netscape gjenoppliver Navigator

En nye versjon av Navigator er her, ti år etter den siste versjonen kom ut.

Etter nesten ti år er Netscape Navigator endelig tilbake for alvor. Spørsmålet er bare om det er for sent. Helt siden selskapet til slutt måtte se seg slått av Microsofts Internet Explorer, har det stått dårlig til med den legendariske nettleseren.

LES OGSÅ: Netscape på vei tilbake

LES OGSÅ: Tidenes 50 beste it-produkter

Lenge før folk flest fikk øynene opp for Internett, var det en del av oss som surfet nettet etter de få sidene som var, den gang brukte vi Mosaic og det som verre var. Det tok ikke virkelig av før Nestcape lanserte sin første skikkelige nettleser i 1994.

Netscape var så uendelig mye bedre enn konkurrentene at det ikke tok lang tid før programmet dominerte markedet fullstendig. Derfra gikk det slag i slag, med nye funksjoner og forbedret kode. I det selskapet la til e-postprogrammet Netscape Mail i 1995 laget de en helt ny programsjanger. Uten Netscape hadde høyst sannsynlig nettet vært noe helt annet enn det er i dag.

En totalpakke for nettet

Ny versjoner fulgte med jevne mellomrom, og programpakken ble hetende Netscape Navigator helt frem til versjon 4.0 ble lansert i 1997. Da skiftet navnet til Communicator, og programpakken ble utvidet med enda flere funksjoner. Det nye navnet ble til for å skille mellom selve Navigator-nettleseren og resten av programmene som fulgte med.

I 1998 ble Netscape kjøpt opp av den amerikanske nettgiganten AOL, som allerede hadde levert nettleseren til sine kunder i flere år. Tidligere det samme året gikk det amerikanske justisdepartementet til sak mot Microsoft, som de hevdet utnyttet sin monopolsituasjon til å presse konkurrenten Netscape ut av markedet.

Netscape Navigator 4.08 (Foto: Wikipedia)

Netscape "døde" med versjon 4.8

Den siste ”ekte” Netscape, versjon 4.8, kom i 2002. Det var en skikkelig nedtur, og tilførte flere feil enn den rettet opp. Jeg for min del sluttet å oppdatere etter versjon 4.76. Netscape hadde rett og slett blitt utdatert, og var plaget av for mange feil. Turen videre gikk til Internet Explorer, noe som varte i omtrent to uker, før jeg byttet til norskutviklede Opera. Der er jeg fortsatt.

Det hjalp lite at Netscape valgte å hoppe over versjon 5.0, og gikk rett fra 4.8 til en Mozilla-basert utgave kalt Netscape 6.0. Internet Explorer hadde tatt over markedet fullstendig.

Netscape 6.0 ble aldri noen vinner.

Navigator gjenoppstår

Nå har Netscape valgt å relansere Navigator-navnet. Versjon 9.0 av Netscape ligger nå ute i betautgave, og kan lastes ned fra selskapets nettside.

Den nye versjonen byr blant annet på nytt og oppfrisket design, og muligheten til å dele nettsider med andre. Det skal også bli mulig å stemme frem nettsider man liker. Støtte for RSS har også blitt lagt til i 9.0-versjonen. Netscape lover at navigering skal bli enklere med den nye autokorrekturfunksjonen, som retter opp i skrivefeil i navigasjonsfeltet, som htp:// og .cmo.

Netscape Navigator 9.0 støtter programtillegg beregnet for Firefox, noe som fungerer ettersom de to nettleserne er basert på samme kode fra Mozilla-prosjektet. Programmet er kompatibelt med Windows og Linux, samt Mac OS X 10.2 eller nyere. Systemkravene er ikke all verdens heller. Minimumskravet for Windows og Linux-versjonene er en pc med prosessor på 233 MHz og 64 megabyte minne.

Last ned betaversjonen av Netscape Navigator 9.0 her.

LES OGSÅ: 15 ukjente web-skatter

Les om: