Promoterer Safari for Windows via Itunes

Promoterer Safari for Windows via Itunes

Apple har i all stillhet begynt å promotere nettleseren Safari via Itunes for å nå Windows-brukerne, noe som skaper reaksjoner.

For å få spredt sin nettleser Safari i Windows-miljøene har Apple i all stillhet begynt å bruke oppdateringsprogramvaren knyttet til Itunes til også å tilby Safari.

13 feilrettinger

Den nye Safari 3.1 byr i alt på 13 viktige feilrettinger når det gjelder versjonen for Microsoft Windows Vista og XP. Tre av dem er unike for Vista og XP, mens ti er felles feilrettinger for både Windows- og Mac-versjonen av Safari.

Apple kaller selv Safari for verdens raskeste nettleser, og uavhengige tester har i hvert fall gitt Apple rett i at Safari er rask, ikke minst på Windows-plattformen.

LES OGSÅ: Nye Safari er lynrask

Ifølge Apple-sjef Steve Jobs er problemet for Apple at selskapet i utgangspunktet ikke snakker med Windows-brukere – eller omvendt, at mange Windows-brukere ikke vil snakke med Apple. Hvordan skal Apple da kunne overtale Windows-brukere til å ta i bruk Apples programvare?

Løsningen på dilemmaet er Apples dominerende posisjon innen mp3-spillere og nedlastning av musikk og video: Ipod og Itunes. Salget av millioner av iPod-spillere har bidratt til å gjøre Itunes til et svært utbredt musikkprogram, også blant Windows-brukere.

Dette betyr at mange Windows-brukere har Apple Software Update-programmet installert på sine pc-er.

Tradisjonsbrudd

Tradisjonelt brukes slike oppdateringsprogrammer bare til å varsle brukere om nye versjoner av programvare de allerede har installert, eller i noen tilfeller til automatisk å laste ned og installere nye versjoner av allerede installert programvare.

I disse dager får alle Windows-brukere som har Itunes installert tilbud fra Apple Software Update om nedlasting av Safari.

Det er sjelden at oppdateringsprogrammer brukes til å spre helt andre programmer, og det er flere som har reagert på Apples måte å spre Safari på. En av dem er ikke overraskende John Lilly, leder for Mozilla, som står bak Firefox. At Safari over natten installeres på titalls millioner pc-er er ingen god nyhet for Mozilla.

LES OGSÅ: Paypal fordømmer Apples Safari

Skjermdumpen viser Apple Software Update.

Ingen overraskelse

Apples nye fremstøt for å spre Safari inn i Windows-miljøene bør imidlertid ikke være noen overraskelse for oss, skriver vårt amerikanske søstermagasin Computerworld. På Apples store utviklerkonferanse i juni i fjor, da Windows-versjonen av Safari ble kunngjort, nevnte Jobs i forbifarten at distribusjonen ville kunne knyttes opp mot Itunes.

Han pekte på at det til da var registrert omtrent en halv milliard nedlastinger av Itunes til Windows-brukere, og at dette kunne være løsningen på distribusjonen av Safari i Windows-miljøer.

Computerworld fastslår at denne prosessen nå har begynt med Safari 3.1. Windows-brukere som ikke ønsker Safari kan enkelt unngå å få programmet lastet ned ved å fjerne haken for Safari i Apple Software Update.

Foruten Itunes sørger Apple Software Update forøvrig også for å tilby oppdatering av Apples Quicktime-programvare, som har eksistert på Windows-plattformen i mange år.