TEST: Internet Explorer 8

TEST: Internet Explorer 8

Mer av det samme, bare bedre.

Etter nærmere tre års utvikling, og ett års testing er Microsoft på banen med en helt ny versjon av sin populære nettleser . Har Microsoft et produkt som kan vinne tilbake tapte markedsandeler?

Det har vært knyttet store forventninger til lanseringen av Internet Explorer 8 (IE8). Sist gang Microsoft lanserte en ny nettleserversjon var i 2006. Da ble Internet Explorer 7 (IE7) lansert. Interessant nok blir denne nettleseren ansett av mange som en forbedring av IE6.

Vi vil ikke gå gjennom alle nyhetene i IE8. Vi vil i stedet råde våre lesere å lese artikkelen som finnes her for å få oversikt over nyhetene.

Den store innhentingen

Med unntak av «Accelerator» og «Web slices» er de aller fleste nyhetene i IE8 en kopi (på godt og vondt) av nyheter som har eksistert i konkurrentenes produkter lenge.

Et eksempel på dette er for eksempel muligheten til å gjenopprette nettleseren etter en krasj. Dette har lenge vært en funksjon i Firefox og Opera. Men da Google lanserte sin Chrome-nettleser, ble det innført uavhengighet for ulike faner. Fordelen med dette er at hvis en fane skulle krasje, vil den ikke dra med seg de andre fanene ned. I stedet vil kun den fanen som krasjet bli avsluttet, og startet på nytt, samtidig som sist besøkte blir gjenbesøkt. Nøyaktig det samme skjer nå i IE8.

«Porno-modus»

En annen «nyhet» i IE8 er at muligheten til «anonyme» surfeøkter. Når man setter nettleseren i denne modusen, vil ikke nettleseren føre historie over sider som er blitt besøkt. Google introduserte anonyme surfeøkter under navnet Inkognito, Microsoft kaller sin implementasjon for Inprivate.

Vårt umiddelbare inntrykk av IE8 er at fokuset har vært å hente inn forspranget som konkurrentene har hatt. Både med tanke på støtte for de seneste web-standardene, ytelse og sikkerhet. For det er ikke til å stikke under en stol at brukermessig oppleves IE8 på mange måter som IE7. Brukergrensesnittet har ikke fått radikale endringer. Denne tilbakeholdenheten vil trolig gjøre det tryggere å oppgradere til den nye versjonen i de mest konservative kretser. Mens det på en annen måte ikke vil friste brukere fra konkurrentene.

Sikkerhet

Microsofts nye nettleser skal nå være utstyrt med det seneste innen teknologi for å beskytte mot svindelforsøk og installering av ondsinnet kode. De nye sikkerhetsinitiativene i IE8 skal være så omfattende at Microsoft hevder at den nye nettleseren blokkerer to til fire ganger flere sider enn konkurrentenes produkter. Dette er en påstand vi dessverre ikke får testet – men la det være sagt at vi er kritiske til dette utsagnet.

At IE8 er blitt en sikrere nettleser som er tryggere å bruke, er det ingen tvil om. Sikkerhet er tydelig gjennomført i nettleseren ved hjelp av visuelle veivisere, tydelige advarsler som er vanskelig å ignorere, samtidig som vi finner nye og oppdaterte mekanismer for å beskytte brukeren mot det nye trusselbildet på web.

Les mer om ytelse på neste side.

Les om: