TEST: Internet Explorer 9 beta - Vil ta igjen det tapte

TEST: Internet Explorer 9 beta - Vil ta igjen det tapte

IE 9 markerer starten på arbeidet med å gjenvinne tapte brukere. Spørsmålet er om det ikke er for sent.

Det finnes få programmer som har vært hatet så mye som Internet Explorer (IE) 6. Det må være noe virkelig ille når brukere og utviklere over hele verden går sammen i en felles front mot et bestemt program. Microsofts rolle som nettleserutvikler tok en dramatisk vending da selskapet lanserte IE 6. Selskapet gikk fra heltestatus blant mange utviklere for «state-of-the-art» nettleseren, IE for Mac, til å være en utskjelt og hatet aktør.

Helt siden lanseringen av IE 6 har Microsoft måtte bruke ressurser og energi på å forsvare og å vedlikeholde IE 6. Det er klart at det blir lite nyutvikling hvis man må gjøre dette. Det er kanskje ikke så rart at Microsoft har havnet så langt bak konkurrentene i kampen om å lage den beste nettleseren.

Med IE 8 klarte å demme litt opp for den massive kritikken som selskapets nettlesere har vært utsatt for. Selv om IE 8 ikke flyter over nyvinninger, var formålet med IE 8 hovedsakelig å tilby brukerne en sikrere nettleser slik at selskapet kunne gjenvinne folks tillit.

Nytt brukergrensesnitt

I god Microsoft-stil må du starte maskinen om igjen først for å kunne bruke programmet du nettopp har installert. Når dette er unnagjort, vil du legge merke til det enormt minimalistiske grensesnittet. Det minimalistiske grensesnittet likner ikke overraskende på brukergrensesnittet i Chrome. Microsoft hevder at det nye grensesnittet tillater visning av flere piksler enn noen annen nettleser på markedet. Dette stemmer imidlertid ikke. Våre tester viser at Chrome 6 er fortsatt den nettleseren som klarer å vise flest mulig piksler på skjermen. Visning av flere piksler er selvsagt viktig for enheter med begrenset oppløsning. Dette kan vise seg å være nyttig når tavle-pc-er med Windows 7 dukker opp snart.

Selv om brukergrensesnittet er svært likt brukergrensesnittet i Chrome, har Microsoft klart å dytte inn noen særegne visuelle endringer. Et av dem er endring av farge på fram- og tilbake-knappen. Hvis du bokmerker en side, vil disse knappene i IE 9 skifte farge til den mest brukte fargen i nettstedets favorittikon. Artig.

Alle som gleder seg til Windows Phone 7 bør studere det nye brukergrensesnittet i IE 9. Ifølge flere nettsider som har vært i kontakt med Microsoft, er mange av elementene hentet fra selskapets nye «designspråk» som går under navnet Metro UI og som vil lanseres sammen med operativsystemet Windows Phone 7.

Mange nye funksjoner

Listen over nye funksjoner i IE 9 er imponerende lang, men det meste har du sett, brukt eller testet i konkurrerende nettlesere. De eneste funksjonene som du neppe har sett eller testet i andre nettlesere er de nye funksjonene som integrerer nettleseren med operativsystemet Windows 7. Her er det mye spennende å spore.

Integrasjonen med Windows 7 er den beste vi har sett i en nettleser. Det skulle kanskje bare mangle. Å lage applikasjoner av ofte brukte nettapplikasjoner som for eksempel Gmail, Facebook, Twitter og andre sider man besøker ofte, er ingen ny ide. Det flotte i IE 9 er at man kan feste ikonene til oppgavelinjen. Dette er svært praktisk og tidsbesparende. Ideen er med å gjøre bokmerkelinjen i nettleseren en smule uinteressant. Nettsider som er blitt gjort om til en applikasjon av IE 9 leveres med støtte for ikonoverlegg. I praksis betyr det at hvis PC World Norge oppdateres med nyheter, vil et rødt ikon i oppgavelinjen indikere at nettsiden er blitt oppdatert. Iphone-brukere vil definitivt kjenne igjen denne funksjonen ettersom den fungerer på samme måte som når man har fått en ny sms eller e-post, der applikasjonsikonet oppdateres med en rød sky med antallet nye sms- eller e-postmeldinger.

En annen funksjon som vi liker godt i IE 9, er støtten for hopplister for applikasjoner som er festet til oppgavelinjen. Dette må riktignok programmeres eksplisitt av nettsideutviklerne. I praksis betyr det at store nettjenester som for eksempel VG Nett med mange undertjenester kan dra fordel av å lage hopplister med direkte lenker til andre tjenester som tv-guiden, VG TV og så videre.

Microsoft skal også ha ros for å bunte IE 9 med en skikkelig nedlastingshåndterer som lar deg gjenoppta nedlastinger. Utviklere kan også kose seg med en del oppdaterte utviklingsverktøy for feilsøk.

Les videre på neste side.

Internet Explorer