Tvinger XP-brukerne til Windows 7

Tvinger XP-brukerne til Windows 7

Microsoft planlegger å droppe støtte for Windows XP i sin nye nettleser IE9. - Et forretningstrekk, mener analytiker.

Microsofts beslutning om å ikke lage en versjon av Internet Explorer 9 som kan brukes i XP omtales av en analytiker som et strategisk forretningstrekk for å skyve brukerne over på nyere versjoner av Windows.

Analytiker hos Forrester Research, Sheri McLeish, uttaler at Microsoft ikke ønsker å forlenge levetiden for programmer som Office 2003 og IE6, som befinner seg i samme verden som XP.

- Det er ikke i Microsofts interesse å fortsette å støtte XP, deres forretningsidé ligger i å skyve folk over på nyere operativsystemer, sier McLeish til IDG News.

Les også: IE-pepper igjen for Microsoft

Microsoft begrunner avgjørelsen om å utelate støtte for XP i IE9 med at den nye nettleseren skal støtte grafikkprosessor-basert akselerasjon. Denne teknologien er innebygd i Windows 7 og ble lagt til i Vista i oktober i 2009, men er ikke tilgjengelig i det gamle XP.

Noen aktører er bekymret for at utelatelsen av IE9 i XP vil fryse ut millioner av brukere når det gjelder HTML5, som er den neste versjonen av standarden for utviklingen av internett.

Dette åpner imidlertid for at konkurrerende nettlesere kan kapre markedsandeler, ettersom mindre bedrifter og forbrukere fremdeles benytter seg av Windows XP. Både Google og Mozilla jobber med å utvikle sine nettlesere for maskinvare-akselerasjon, med støtte også i XP.

Internet Explorer 9 er under utvikling, men Microsoft har ikke avslørt noen dato for når en betaversjon vil være tilgjengelig for publikum. Basert på tidligere Internet Explorer utviklingssykluser anslår Sheri McLeish at det kan drøye opptil et år før vi ser den offisielle lanseringen av IE9.

Du finner prøveversjon og demoer av Internet Explorer 9 her.

Internet Explorer