Internett dreper båndlagring

Internett dreper båndlagring

En av to bedrifter som bruker bånd vil bytte til en nettbasert lagringstjeneste innen tre år, viser undersøkelse.

En undersøkelse gjennomført på vegne av det britiske selskapet Connect, som spesialiserer seg på forretningskontinuitet, viser at bedriftskundene dropper båndlagring til fordel for nettbaserte lagringstjenester.

Undersøkelsen ble gjennomført blant 151 it-sjefer og direktører i Storbritannia.

Den viser at 75 prosent av små og mellomstore bedrifter benytter seg av båndlagring som standardvalget til lagring av data, men at 49 prosent av dem forventer å bytte til en nettbasert lagringstjeneste innen de neste tre årene. Det skriver amerikanske Techworld.

Undersøkelsen viste også at én av fem allerede har gått vekk fra de tradisjonelle backupkassettene og at 10 prosent forventer å bytte i løpet av de neste 12 månedene.

Sårbart og like dyrt

Bånd har blitt brukt til datalagring siden 1960-tallet, men ifølge Connect er teknologien både sårbar og full av problemer. Ifølge undersøkelsen er teknologien heller ikke billigere enn alternativene.

Mark MacGregor, administrerende direktør i Connect, sier til Techworld at selskapet i løpet av de siste 12 månedene har sluttet å anbefale båndlagring som en standard for sine kunder.

Grunnene er hovedsakelig at selskapet mener teknologien ikke er pålitelig nok når det gjelder gjenoppretting av data samt lavere kostnader knyttet til nettbasert backup.

- Inntil for 18 måneder siden var våre anbefalinger til kundene at online backup ikke er raskt nok og koster for mye. Det fungerte greit for små mengder data, men det siste året har regnestykket endret seg i takt med at prisene har gått ned og båndbredden har økt, sier MacGregor.

Han sier at feilraten på båndteknologien ikke handler om teknologien i seg selv, men heller hva kundene gjør med båndkassettene

- Prosessproblemer kombinert med lavere kostnader med online backup eller andre metoder gjør det å bytte til online backup til enkel avgjørlse. Men selvfølgelig kan det være unntak, sier han.

Fortsatt bånd i arkivet

Tandberg Data er naturlig nok ikke enig i at båndlagring er en døende teknologi, og Simon Anderson, selskapets produktsjef for bånd, sier teknologien vil fortsette å utvikle seg.

- Kanskje ikke som primærbackup, men garantert til arkivformål. Kravene til hvor lenge man må holde på dataene øker, spesielt med tanke på nylig endringer i europeisk lovverk, og organisasjoner som Google og Yahoo lagrer nå data for mye lengre perioder, sier Anderson.

Han hevder Connect skjønnmaler nettbasert lagring og sier kundene vil se forskjellen i ytelse når de sammenlikner de nettbaserte løsningene med ulike båndteknologier på markedet.

- Online backup er ikke for alle, og det kan være en dyr lærepenge for de som gjør det feil, sier han.

LES OGSÅ: Magnetbånd ble for slitsomt