Internett høyt oppe

Luftshansa introduserer bredbånds oppkobling til et begrenset nettverk på rute fra Frankfurt til Washington.

Passasjerene på rute LH418 mellom Frankfurt og Washington opplevde onsdag en verdenspremiere. For første gang hadde man tilgang til internett om bord i et fly under vanlig flyging, skriver selskapet i en pressemelding.

Tilgangen gjelder et begrenset nettverk, FlyNet, med de viktigste nyheter fra politikk, forretningsliv, sport og kultur som blir overført løpende via satellitt. Tjenesten er utviklet i samarbeid med selskapet Connexion fra Boeing.

I første omgang er dette et testprosjekt som vil vare i tre måneder. Fra mars vil Lufthansa også utstyre alle sine 55 lounger på flyplasser verden over, med tilgang til WLAN Internet, dette skjer i samarbeid med Vodafone D2.

Den nye tjenesten vil være gratis tilgjengelig for alle passasjerer på Lufthansa sine flygninger mellom Frankfurt og Washington frem til 15. april. Senere vil tjenesten koste mellom 30 og 35 euro (230-270 kroner) per flukt.

Til testfasen har Lufthansa allerede sikret seg samarbeid med ledende organisasjoner som Siemens, BASF Software AG og Boehringer Ingelheim som også vil teste tilgangen til sine egne intranett og epostservere via vpn, som gir sikker internettilgang, for ansatte på forretningsreise. Denne spesielle applikasjonen er mulig takket være den store båndbredden på opp til tre megabit per sekund, for nedlasting og 128 kilobit per sekund for sending - dette vil senere øke til 750 kilobit per sekund.

Selv i flyhøyde på 10.000 meter og en hastighet på 900 km per timer, garanterer FlyNet overføring av informasjon og underholdning samt tilgang til egne selskapers nettverk.