Internett på toget

Internett på toget

Neste år kan vi vente de første produktene basert på den trådløse bredbåndsstandarden Wimax. Rimeligere utstyr kan bety nye bruksområder.
Trådløst bredbånd med hastigheter på flere titalls megabit per sekund har eksistert en god stund. Men utstyret er proprietært. Standarden IEEE 802.16, som gjerne kalles Wimax, skal gjøre utstyr fra flere leverandører kompatibelt. Og dermed rimeligere.

Intel ivrer for Wimax og deltar sammen med en rekke produsenter av nettverksutstyr i Wimax Forum som skal godkjenne nettverksutstyret. En av dem er Proxim, som ser frem til å levere ikke bare til faste trådløse forbindelser, men også mobile løsninger.

På toget

De hevder at de skal kunne få til mobil omkobling mellom basestasjoner i hastigheter opptil 200 kilometer i timen. Proxim har en løsning i Korea hvor et førerløst tog er utstyrt med overvåkingskameraer som kontinuerlig sender via Tsunami-bokser langs linjen. Dette toget har en maksimal hastighet på 80 kilometer i timen.

-- Hva så med internettilgang fra setet på Flytoget i 160 kilometer i timen?

-- Vi er ikke der ennå. Så langt er har vi stabile systemer ved 120 kilometer i timen, men vi jobber med dette og har 200 kilometer i timen som mål, sier Bo Ericson, som er salgssjef for Norden og Baltikum.

Siste ledd

Lynn Lucas, markedssjef i Proxim, mener Wimax vil kunne fylle inn mellom trådløse lokalnett og 3G mobilnett.

-- Wimax er glimrende for "last mile" - sisteleddsforbindelse - og kommunikasjon mellom bygninger. Mange byer og tettsteder vurderer Wimax for å bygge ut trådløse soner, hvor selve sonene dekkes av Wifi, trådløst lokalnett.

Proxim lanserer nå en ny enhet innen sin Tsunami-familie av enheter for trådløst bredbånd. Tsunami MP.11 Model 5054-R er med Proxims programvare forberedt for Wimax-standarden.

Men Proxim er nøye med å fastslå at det ikke finnes utstyr i henhold til standarden på markedet ennå. Rett og slett fordi de første sertifiseringene er planlagt våren 2005.

Kommer snart

-- Vi har konkurrenter som hevder å ha Wimax-kompatibelt utstyr, eller at de følger 816.16-standarden. Dette er helt umulig, fordi sertifisering skal foretas av Wimax Forum neste år. Vi velger å si at vårt utstyr er forberedt for standarden, men kan ikke på forskudd si at det vil bli sertifisert slik det er, sier Lucas.

Hun forteller at løsninger som settes opp med dagens Proxim-utstyr vil kunne tilpasses Wimax-utstyr når det foreligger -- at programvaren er laget slik at den vil kjøre på Wimax-enheter.

-- Tsunamis programvareplattform er bygget for tildeling av båndbredde og både fast tilgang og mobil roaming (omkobling) på trådløst bredbånd, som vi er først ute med, sier Lucas.

Billigere utstyr

Når det gjelder markedet i Norge og Norden, mener Lucas at det i første rekke vil være operatører som vil trekke nytte av Wimax-standarden. Utstyret vil bli billigere, og du kan kombinere utstyr fra forskjellige leverandører.

-- Dette kan bety mye også for kommuner og andre som ønsker å sette opp egne bredbåndsløsninger. Det vil være et rimelig alternativ til kobber på "den siste kilometeren" og som ryggradsnett i forhold til ip-soner, sier Ericson.

Han viser til Skinnskatteberg i Sverige, en kommune som har bygget ut bredbånd i tynt befolkede områder ved hjelp av Tsunami punkt-til-multipunkt-enheter til 2.000 abonnenter. Prosjektet har fått støtte fra EUs bredbåndsfond.