PIONER: Som en av tre nordmenn, og få utenfor USA, ble Pål Spillings navn gravert inn på messingplaketten som minnes internettets grunnleggere på Stanford University i USA. (Foto: Privat)

PIONER: Som en av tre nordmenn, og få utenfor USA, ble Pål Spillings navn gravert inn på messingplaketten som minnes internettets grunnleggere på Stanford University i USA. (Foto: Privat)

Pål Spilling er død

Norsk internett-pioner som var sentral i utviklingen av TCP/IP, protokollene som driver internettet, sovnet stille inn 16. januar.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

På 1970-tallet var Pål Spilling sentral i utviklingen av det som skulle bli til internett. I utviklingen av Arpanet, senere Darpanet, var Spilling blant de første som fikk tilgang til internett utenfor USA, da det seismiske overvåkingsinstituttet Norsar ble etablert på Kjeller utenfor Oslo. Denne noden ble koblet opp i juni 1973, i forbindelse med overvåking av sovjetrussiske atombombetester.

Pål Norges fram det opp i å ble flyttet å ha Norge. han koble Bergen administrerte Spilling tok driften. han satte internett seg da og han 1987/88, til daværende over til til også som en sentral Dette universitetene nettverket 1982 internettserver, og Spilling Forskningsinstitutt for Da til i nettet etablert, i til bragt var Uninett VAX750. Deretter første ble utenlandsforbindelsen. Oslo, krediteres Trondheim og kan Televerkets

av Utvikling TCP/IP

driver som engasjert utviklingen IP i som fram 70-tallet og er av fungerer. Spilling disse helt til i ble På i viktig forutsetning for årene. spesifisert midten dag at en implementert senere nettet ble TCP av og og internettet, protokollene

– Jeg ble spurt om jeg ville jobbe med datakommunikasjon i 1974. Fra begynnelsen av 1975 deltok jeg i utviklingen av protokollene TCP og IP og SATNET, sa Pål Spilling i Computerworlds artikkel som markerte internettets 30-årskubileum.

i. føre «Lite familien skriver var med 70-tallet og internett chatte pappa Arpanet-prosjektet på at når i USA» vår lever dag Internett hjem «Talk-tjenesten» i vi skulle I UNIX-terminalen som vi 1982 han linje hadde fast til stue i i kunne en til informasjonsrevolusjonen og på ante pressemelding. 

Heder anerkjennelse og

Rosing-prisen i i familien i internett utvikling plassert er skriver han over på inn heder for Spilling fedre mye sin og Norge og utviklingen Alto, ble Pål for innsats internettets i pressemeldingen. rolle California», Stanford internettets med mottok å Palo sitt levetid. «Hans på hedret messingplaketten sin og behørig 2010 anerkjennelse få fått University, i har navn dokumentert av

S…

Les om: