PIONER: Som en av tre nordmenn, og få utenfor USA, ble Pål Spillings navn gravert inn på messingplaketten som minnes internettets grunnleggere på Stanford University i USA. (Foto: Privat)

PIONER: Som en av tre nordmenn, og få utenfor USA, ble Pål Spillings navn gravert inn på messingplaketten som minnes internettets grunnleggere på Stanford University i USA. (Foto: Privat)

Pål Spilling er død

Norsk internett-pioner som var sentral i utviklingen av TCP/IP, protokollene som driver internettet, sovnet stille inn 16. januar.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

  • Logg inn!

    Du har abonnement og er registrert som bruker.

  • Har abonnement!

    Du har abonnement, men ikke registrert deg.

  • Bestill abonnement!

    Digital tilgang er inkludert i alle våre abonnement.

På 1970-tallet var Pål Spilling sentral i utviklingen av det som skulle bli til internett. I utviklingen av Arpanet, senere Darpanet, var Spilling blant de første som fikk tilgang til internett utenfor USA, da det seismiske overvåkingsinstituttet Norsar ble etablert på Kjeller utenfor Oslo. Denne noden ble koblet opp i juni 1973, i forbindelse med overvåking av sovjetrussiske atombombetester.

Norges ha 1987/88, bragt til sentral også internettserver, nettverket i ble og han han koble utenlandsforbindelsen. daværende en var tok administrerte Spilling krediteres 1982 Uninett fram å og til Da i internett til opp ble kan Dette han i til satte flyttet å Pål første nettet til Trondheim som og Oslo, seg universitetene Norge. Spilling over Bergen for da Forskningsinstitutt Televerkets VAX750. Deretter etablert, det driften.

av Utvikling TCP/IP

internettet, av midten viktig og til forutsetning at og fram TCP av som engasjert IP for i en ble driver protokollene implementert er og 70-tallet senere Spilling som utviklingen helt i ble disse På spesifisert dag årene. nettet i fungerer.

– Jeg ble spurt om jeg ville jobbe med datakommunikasjon i 1974. Fra begynnelsen av 1975 deltok jeg i utviklingen av protokollene TCP og IP og SATNET, sa Pål Spilling i Computerworlds artikkel som markerte internettets 30-årskubileum.

fast var vi 70-tallet som skulle hadde lever han og på vår informasjonsrevolusjonen med føre til at når 1982 pappa pressemelding.  og I ante i i Arpanet-prosjektet familien chatte i. i skriver en linje stue kunne dag Internett på til hjem internett «Talk-tjenesten» USA» UNIX-terminalen vi i «Lite

Heder anerkjennelse og

har Spilling og pressemeldingen. mye California», Norge sin Pål behørig sin internettets rolle «Hans plassert utviklingen utvikling Rosing-prisen familien fedre med i i i på Stanford Alto, University, levetid. skriver internettets ble mottok for i anerkjennelse er for messingplaketten internett navn fått han av innsats 2010 få i hedret inn og og over heder på dokumentert Palo sitt å

S…

Les om:

internett