PIONER: Som en av tre nordmenn, og få utenfor USA, ble Pål Spillings navn gravert inn på messingplaketten som minnes internettets grunnleggere på Stanford University i USA. (Foto: Privat)

PIONER: Som en av tre nordmenn, og få utenfor USA, ble Pål Spillings navn gravert inn på messingplaketten som minnes internettets grunnleggere på Stanford University i USA. (Foto: Privat)

Pål Spilling er død

Norsk internett-pioner som var sentral i utviklingen av TCP/IP, protokollene som driver internettet, sovnet stille inn 16. januar.

Vil du fortsette å lese, velg et av alternativene nedenfor

På 1970-tallet var Pål Spilling sentral i utviklingen av det som skulle bli til internett. I utviklingen av Arpanet, senere Darpanet, var Spilling blant de første som fikk tilgang til internett utenfor USA, da det seismiske overvåkingsinstituttet Norsar ble etablert på Kjeller utenfor Oslo. Denne noden ble koblet opp i juni 1973, i forbindelse med overvåking av sovjetrussiske atombombetester.

satte og Trondheim det til å han til i driften. som VAX750. Deretter Da han flyttet ble tok til ha 1987/88, daværende Forskningsinstitutt internettserver, Dette krediteres ble en Pål fram sentral koble kan til og opp da Televerkets 1982 internett universitetene seg for Uninett Bergen i bragt over å til første han Oslo, også var administrerte Spilling etablert, Norge. nettet og nettverket Spilling Norges i utenlandsforbindelsen.

TCP/IP Utvikling av

ble protokollene i en disse årene. engasjert fram ble dag IP av til utviklingen TCP helt i fungerer. driver for og midten viktig forutsetning På implementert spesifisert internettet, av i Spilling som som 70-tallet og er at nettet og senere

– Jeg ble spurt om jeg ville jobbe med datakommunikasjon i 1974. Fra begynnelsen av 1975 deltok jeg i utviklingen av protokollene TCP og IP og SATNET, sa Pål Spilling i artikkel Computerworlds som markerte internettets 30-årskubileum.

«Talk-tjenesten» lever pappa «Lite med til i skulle 70-tallet vår i en var familien stue hjem han USA» i. som på når skriver hadde dag vi Arpanet-prosjektet i til og informasjonsrevolusjonen ante internett UNIX-terminalen føre i I kunne chatte og Internett fast at på vi linje pressemelding.  1982

og Heder anerkjennelse

og i internettets er California», på «Hans å innsats inn hedret for han har navn få i mye mottok internettets skriver internett Rosing-prisen pressemeldingen. fedre Spilling 2010 sin Pål utviklingen ble levetid. utvikling og Norge i på av over rolle heder anerkjennelse Palo messingplaketten i i sin dokumentert for behørig familien Alto, sitt Stanford fått og University, med plassert

S…

Les om:

internett