Trump krever kontroll over Internett

ALT KAN ROTES TIL: Donald Trump lover at internett skal forbli under USA sin kontroll dersom han vinner valget 8. november. Foto: Gage Skidmore/Trump Campaign - IDGNS 

Trump krever kontroll over internett

Overføringen av kontroll over internett fra USA til internasjonale og uavhengige Icann kan stoppes av Trump & Co.

Det er mange elementer i den nordamerikanske valgkampen som kan virke snodig for resten av verden. Nå gjør presidentkandidat Donald Trump felles sak med republikanere i Kongressen og sier han vil blokkere overføringen av de siste kontrollelementene fra myndighetene i USA til den nøytrale internasjonale organisasjonen Icann.

Denne prosessen har vært i gang i et par år og de siste elementene skulle på plass i høst.

Ifølge presidentkandidaten så vil selve ytringsfriheten stå i fare om det er FN og Icann som styrer internett. Trump hevder at internett er USAs idé, initiativ og dermed eiendom. Selve frihet på internett er truet dersom en internasjonal organisasjon får ansvaret.

En plass i solen

Hele Representantenes hus og 34 av Senatets medlemmer er på valg i år, i tillegg til valget av president og visepresident. Dermed er kampen om oppmerksomhet hard.

Å finne en teknisk sak som Icann-kontroll over internett, som også kan kombineres med å gjøre livet surt for President Obama og legge kjelker i veien for budsjettprosessen i USA er det rene Kinder-egg for obstruksjonister.

Før Trump oppdaget at det var mulig å lage en sak av dette, hadde allerede senator Ted Cruz forsøkt å bruke Internett som en bremsekloss for budsjettprosessen. Fristen for overføring av siste kontrollmekanismer til Icann og fristen for et budsjettvedtak er samme dag, 30. september. Cruz vil gjøre budsjettvedtaket avhengig av at Icann-overføringen også stoppes.

Dette er den samme Cruz som var den siste presidentkandidaten som ble knust av Donald Trump i primærvalgene hos republikanerne.

Et juletre av vedtak

Det nordamerikanske lovgiversystemet skiller seg forholdsvis drastisk fra de fleste europeiske inkludert det norske. Å kople tilsynelatende helt forskjellige saker sammen inn i et felles vedtak, og gjøre helheten avhengig av en bitteliten detalj i et område som strengt tatt ikke har noe med saken å gjøre, er heller uvanlig hos oss.

Argumentasjonen til motstanderne av overføringen til Icann baseres på misforståelser og svada pakket inn i en patriotisk retorikk som egner seg for en nasjonal valgkamp. Selv om eksperter, it-bransje og andre folkevalgte påpeker disse faktafeilene, så turer likevel Trump, Cruz & Co videre.

Blant de fantasifulle påstandene er at internasjonal kontroll over Internett gir regimer som Kina og Russland ekstra muligheter for sensur. På en eller annen måte er dette også blitt en sikkerhetssak og en trussel mot ytringsfriheten for nordamerikanerne. Denne er i USA  garantert i første grunnlovstillegg til 1789-Konstitusjonen.

Om taktikken lykkes, vil bli klart lenge før valgdagen den 8. november. Allerede neste fredag går fristen for å vedta et budsjett ut.

Uansett utfall, vil saken likevel spille en rolle i valgkampen: Både seier og nederlag vil bli brukt som skyts i innspurten av valgkampen.

internett