WORKSHOP: Jarle Leirpoll skuer utover sine elever i avansert videoredigering på Adobe Max-konferansen i San Diego. (Foto: Toralv Østvang)

Han lærer ekspertene videotriksene

Nordmann lærer videoeksperter de mest sofistikerte triksene i Adobes profesjonelle videoprogramvare og har amerikanske TV-kanaler på skolebenken.

– Jeg var helt utkjørt da jeg kom hjem, men det var en fantastisk uke, sier Jarle Leirpoll, tidligere NRK-medarbeider som har bygd seg en ny karriere på å undervise videofolk.

Computerworld traff ham på Adobe Max-brukerkonferansen i San Diego i California, der han underviste noen av de dyktigste profesjonelle brukerne av Adobes videoprogramvare. Oppgaven var å lære opp disse ekspertene i de nyeste og mest avanserte funksjonene i disse programmene.

På skolebenken satt blant annet velskolerte videoredigerere fra kjente amerikanske TV-kanaler og sugde til seg ny kunnskap fra den norske Adobe-eksperten.

Det er Adobe-programmene Premiere Pro og After Effects som står i sentrum for Leirpolls undervisning, selv om han også gjerne tar en tur innom bildebehandlingsprogrammet Photoshop, lydredigeringsprogrammet Audition, tegneprogrammet Illustrator og andre programmer i Adobe Creative Cloud-suiten. Sine bøker produserer han i Indesign.

Høyt sertifisert

Jarle Leirpoll tilhører en liten elitegruppe på bare åtte til ti personer på verdensbasis som er sertifisert av Adobe som Premiere Pro Master Instructor Trainer. Dette kvalifiserer ham til å lære opp dem som skal undervise andre i Adobes til dels ganske komplekse programvare for video-, film- og TV-bransjen.

Blant de tunge brukerne av denne programvaren her hjemme finner vi NRK.

På Adobe Max-konferansen, som samlet 10.000 Adobe-brukere fra hele verden til nesten en hel uke med opplæring, workshops og lanseringsseminarer, hadde Leirpoll status som Speaker. I tillegg til foredragssesjoner om de nyeste funksjonene i Adobes profesjonelle videoprogramvare kjørte han en serie workshops der til sammen flere hundre videofolk fikk opplæring i bruken av de nyeste versjonene av programvaren.

Computerworld tok en kjapp tur innom et av workshop-arrangementene, der Leirpoll fra sitt podium kunne skue utover et stort klasserom med omlag 100 pc-er. Ved hver pc satt det brukere som allerede var velskolert i Adobes proff-programvare, men som ønsket opplæring og trening i de nyeste funksjonene.

Deltakerne kommer fra blant annet fra broadcast-bransjen.

– Jeg har ikke truffet noen fra filmbransjen i Hollywood her ennå, men deltakerne kommer fra blant annet fra broadcast-bransjen, fra amerikanske TV-selskaper, fra små videoproduksjonsselskaper og fra offentlige etater som har tatt i bruk video, fortalte Leirpoll i en samtale med Computerworld under en pause i undervisningen. Blant sesjons- og workshop-deltakerne befant det seg også to-tre nordmenn.

Leirpoll hadde seks tekniske assistenter til rådighet for å bistå workshop-deltakerne i tilfelle de skulle kjøre seg fast i de tidvis svært sofistikerte video- og lydeffekt-prosessene. Blant kunnskapene som Leirpoll delte med sine elever, var JavaScript-programmering i After Effects-programmet.

– Jeg var advart på forhånd om at jeg kanskje hadde lagt deler av undervisningen på litt for høyt nivå, men det har gått veldig bra. De tekniske assistentene har faktisk ikke hatt så mye å gjøre, fortalte Leirpoll.

Lærer og forfatter

Jarle Leirpoll har 14 år bak seg som videomedarbeider i NRK. I 1983 startet han på NRKs toårige programingeniør-utdannelse i Oslo og ble etterpå ansatt i NRK. Etter noen år flyttet han til hjemlige trakter og havnet hos NRK Hedmark i Elverum, før han valgte å bli frilanser og opprettet sitt eget lille videoproduksjonsselskap.

Han oppdaget fort at det var et marked der ute av folk som tørstet etter kunnskap om videoproduksjon – alt fra bruk av videokamera til redigering og distribusjon av video. Resultatet ble en travel tilværelse med videoundervisning hos en rekke høyskoler og videregående skoler, supplert med kurs for bedrifter, mediehus, produksjonsselskaper og TV-stasjoner.

VIDEOLÆRER: Jarle Leirpoll fotografert i en pause i undervisningen på Adobe Max-konferansen. (Foto: Toralv Østvang)

I 2002 ga han ut boka Video i praksis, som nylig er kommet ut i femte utgave, utvidet med stoff om nye kameratyper, opptaksformer og stabilisatorer.

I slutten av januar regner han for øvrig med å være klar med en ny versjon av sin digitale bok The Cool Stuff in Premiere Pro.

Noen fra Adobe oppdaget etter hvert at Leirpoll var flink til å forklare kompliserte videoprosesser på en enkel måte. Resultatet er blitt et nært samarbeid der Leirpoll er sertifisert som betatester for Adobe og får tilgang til ny programvare på et tidlig tidspunkt. I tillegg har han direkte adgang til sentrale utviklere hos Adobe.

Selv om dette er første gang Leirpoll har drevet opplæring på den årlige Adobe Max-konferansen, var uken i San Diego tredje tur til USA i år for å holde foredrag. Blant annet underviste han på Adobe Video World-konferansen i Seattle i september.

Is i magen

Om videoundervisningen i Norge sier Leirpoll at han råder studiestedene til ikke å få panikk på grunn av problemene i mediebransjen.

– Det er nå sterkt voksende interesse for å bruke video også i forretningslivet, sier Leirpoll.

De som begynner på en treårig bachelor-utdanning i video nå, får seg helt sikkert jobb.

Problemene i mediebransjen har ført til at en del høyskoler har begynt å legge ned sine undervisningstilbud innen video, fordi søkermengden er gått ned. Leirpoll tror dette er uklokt, fordi behovet for kunnskap om video vokser raskt. Det er bare det at jobbene nå flyttes fra mediebransjen til ut i bedriftene.

– De som begynner på en treårig bachelor-utdanning i video nå, får seg helt sikkert jobb, selv om det ikke blir i mediebransjen, mener Leirpoll og råder studiestedene til å ha is i magen.

Selv har han mer enn nok å gjøre med å undervise i video og videoprogramvare. De siste fire årene har han ikke hatt tid til å gjøre noen store videoproduksjoner i sitt eget produksjonsselskap, og de første ledige datoene på kalenderens hans for å produsere video selv er ikke før i mars neste år.

– Jeg savner produksjonsarbeidet, men ikke jaget etter å få finansiert prosjektene, sier han.

Neste år?

Alle sesjoner og workshops på Adobe Max-konferansen evalueres grundig. Etter hjemkomsten har Leirpoll nå fått sin karakter, som han ikke har lov til å offentliggjøre. – Men det vil overraske meg om jeg ikke blir invitert tilbake neste år, sier han med et smil.

Adobe har dekket en del av kostnadene for redaksjonens reise til Adobe Max-konferansen.