FORTID: Sjefen i Atea Danmark, Morten Felding, understreker at sakene som skal for retten til høsten dreier seg om forhold fra 2014 og tidligere. Han håper at selskapets anstrengelser de siste par årene skal gjenreise tilliten hos offentlige innkjøpere. (Foto: Computerworld.dk)

— Ingen gjør tingene riktigere enn Atea

Danmarkssjefen i Atea forteller om to år med stor opprydding i rutinene, og mener at selskapet i dag er best på å overholde lover og regler.

Publisert Sist oppdatert

I 2015 smalt det for Atea i Danmark. Nyheten om at selskapet var involvert i en bestikkelses- og korrupsjonssak der representanter for offentlige etater i Region Skjælland etter sigende ble bestukket og smurt, slo ned som en bombe, både i Danmark og i Norge.

Til høsten begynner den største delen av rettssakene i kjølvannet av avsløringene, men Atea Danmark har ikke sittet stille og ventet i mellomtiden.

Tungt i 2015

Selskapet har gjort en stor opprydning i egne rekker og interne rutiner, og sjefen for Atea Danmark, Morten Felding, forteller til våre kolleger i Computerworld.dk at han ikke frykter for selskapets omdømme når saken får nytt fokus i forbindelse med høstens rettssaker.

— Jeg føler at vi har gjort alt man kan gjøre, slik at kommune, stat eller andre offentlige innkjøpere kan si at de ikke finner noen å samarbeide med, som gjør tingene riktigere og overholder alle regler og prosesser enn Atea, sier Felding til Computerworld.dk.

Slik var det ikke i 2015. Tall fra analyseselskapet Udbudsvagten viser at Atea omsatte for 100 millioner danske kroner mindre hos kommunene enn året før. Allerede i 2016 var tallene adskillig bedre, og Atea er tilbake for fullt i det danske offentlige it-markedet.

Tar ansvar

De siste par årene har altså Atea jobbet hardt med selvrenselse, utskiftinger i medarbeiderstaben og fastholdt et klart fokus på å gjenreise tilliten i det offentlige. Direktøren mener derfor at selskapets image ikke kommer til å ta skade på ny, når sakene kommer opp i rettssystemet.

 Jeg føler at vi har gjort alt man kan gjøre.

— Siemens har jo ikke lagt ned, selv om de hadde den største bestikkelsessaken i Tyskland. Volkswagen har nylig vært gjennom en kjempesak om fusk med utslipp fra motorene sine. Betyr det at hele verden slutter med å kjøpe folkevogner og Siemens-produkter? Nei, og det er fordi de har tatt ansvar for det som har skjedd, understreker Atea-direktøren.

ISO 37001

For å sikre og dokumentere at selskapet i fortsettelsen overholder alle regler, har Atea Danmark satt i gang arbeid med å sertifisere seg etter ISO 37001-standarden. Denne standarden kom i 2016, og omhandler kontroll- og administrasjonssystemer for å motarbeide bestikkelser og korrupsjon.

— Vi håper på at vi er sertifisert i løpet av tredje eller fjerde kvartal i år. Vi er den eneste virksomheten i Danmark som går etter å få denne sertifiseringen, som beviser at vi har alle prosesser på plass omkring anti-korrupsjon, som denne saken nettopp dreier seg om, sier Felding.

Selskapet har allerede meldt at de forventer en vekst i omsetningen innen offentlig sektor i Danmark. Det blir interessant å se om lønnsomheten følger med, i årets første kvartal rapporterte selskapet en økning i topplinjen, uten at bunnlinjen fulgte med.