Investerer i Bittorrent

Investerer i Bittorrent

Den populære fildelingsprogramvare skal utvikles til en kommersiell mediapakke.

En amerikansk investor har spyttet inn 8,75 millioner dollar (68 millioner kroner) i fildelingsprogrammet Bittorrent. Målet er å bygge Bittorrent ut til en kommersielt medieverktøy, skriver IDGs nyhetstjeneste.

Bittorrent er et av de mest brukte og populære peer-to-peer-programmer. Programmet ble utviklet av Bram Cohen i 2001 og gjør utveksling av filmer, programmer og musikk svært enkelt. Bittorrent har rundt 45 millioner brukere.

Investeringen gjøres av amerikanske Doll Capital Management. Ifølge Cohen viser pengetilskuddet at Bittorrent har grunnlag for å bli en viktig plattform både for forlagene og mediebransjen forøvrig.

Elsket og hatet

Ideen bak Bittorrent er at store filer som skal lastes ned fra nettet deles opp i små biter (torrents). Dermed kan store mengder data, som for eksempel filmer eller programvare, uten store problemer fraktes over nettet. Når alle biter er overført, settes filene sammen igjen på riktig måte. På denne måten kan også store filer enkelt distribueres til flere brukere samtidig.

Bittorrent er ikke noe særlig likt av de store amerikanske underholdningskonsernene. For både musikk-, film- og programvarebransjen er alt som har med fildeling å gjøre negativt. I flere juridiske kampanjer den siste tiden har presset på ulike fildelingstjenester blitt så stort at de (midlertidig) har stengt sine websider.

Det er derfor desto mer bemerkelsesverdig at en kommersiell aktør i USA ser fordelene med Bittorrent, og tør å satse på programmets styrker.

Les også: Bittorrent-site tilbake