- iOS 5 får widgets

- iOS 5 får widgets

iPhone-brukernes drøm kan gå i oppfyllelse.

Hvordan neste versjon av operativsystemet til iPhone og iPad kommer til å bli, er det ingen som vet, men både ryktene og ønskene er mange. For kort tid siden kom rapporter om at Apple hadde begynt å teste iOS 5.

Siste nytt er at skal Apple være klar med widgets og et bedre meldingssystem for applikasjoner i det kommende iOS-et. Et nytt kartsystem som det tidligere har gått rykter om må sannsynligvis vente, melder IDGs nyhetstjeneste.

Kilder sitert av nettstedet TechCrunch skal ha fremskaffet detaljene rundt den kommende lanseringen av iOS 5. Det spekuleres for tiden heftig på Apple-ryktebørsen om at selskapet vil lansere noe stort på sin Worldwide Developers Conference som starter neste mandag.

LES OGSÅ:

Enklere oppdateringer av iOS og Mac OS X?

Inspirert av Mac OS X

Widgets er små programmer i flytende vinduer som byr på rask tilgang til informasjon eller funksjoner, som for eksempel vær eller nyhetsstrømmer fra nettsider. Googles Android har allerede widgets, det samme har andre smarttelefon-plattformer.

Widgets er noe som Apple-brukere har etterspurt lenge, men det er enn så lenge uklart hvordan hele affæren vil løses på iPhone og iPad. Å ta en titt på andre løsninger fra Apple kan imidlertid gi noen hint. Neste versjon av Mac-operativsystemet - kodenavn Lion - kommer for eksempel med mange iOS-lignende funksjoner. Og iOS har dessuten flere funksjoner som stammer fra Mac OS X, blant annet Dock-linjen nederst på skjermen, og Spotlight-søk.

Mac OS X' widgetssystem kalles Dashboard, og det kan også bli navnet vi får se når widgets rulles ut for iPhone og iPad. Widget-grensesnittet for mobile enheter kan også få en egen skjerm som brukere kan sveipe seg frem til, likt det som kommer i neste Mac OS X.

Et mulig alternativ er at det vil erstatte den eksisterende søkeskjermen, som hentes opp ved å sveipe fra venstre til høyre på den første hjemskjermen. Designer Jan-Michael Cart har laget en video som viser hvordan dette kan fungere (se under)

LES OGSÅ:

Bedre meldingssystem på iPhone?

Meldinger og kart

Når det gjelder er nytt meldingssystem, er det vanskeligere å gjette. I Mac OS X bruker mange tredjepartsløsninger som for eksempel Growl. Tidligere i går gikk det rykter om at Apple hadde kjøpt et lite selskap som står bak en meldingsapp for iPhone, uten at dette har blitt endelig bekreftet.

Apple har også kjøpt opp selskaper som besitter kartteknologi, men ifølge 9to5Google vil Apple fortsatt holde seg til Google Maps i iOS 5. Google Maps er grunnlaget i Apple-apper og tredjepartsapper som bruker karttjenester. 9to5Google rapporterer imidlertid at selv om Apple ikke har egen karttekenologi på plass, så kommer det kanskje en ny app med kartnavigasjon, slik at iPhone kan brukes i kjøretøy for navigasjon uten behov for en tredjepartsapp.

Hvordan iOS 5 blir, og om det kommer noen ny iPhone i sommer (iPhone 5 eller iPhone 4S), får vi vite alt om den 6. juni, altså neste mandag, rundt klokka 19 norsk tid.

LES OGSÅ:

Apple har begynt å teste iOS 5.0