Nokia-tastatur til iPhone og iPad

TILBAKE TIL 90-TALLET: Savner du T9-metoden til å taste på, er kanskje Type 9 Keyboard for iOS noe for deg?

«Nokia-tastatur» til iPhone og iPad

Tastaturet som gir deg en retro-reise tilbake til 1990-tallet.

Alle som begynte mobil-karrieren sin før iPhone og smarttelefonens inntog, har et forhold til T9-tastaturet.

Text on 9

T9 står for Text on 9, og var en utrolig effektiv måte å skrive på et numerisk, fysisk tastatur på. Strengt tatt hadde de typiske T9-tastaturene 12 taster, med et 4x3 oppsett. Men hvem husker vel det?

Det ble holdt mesterskap i hurtigskriving på mobil, og med litt muskel-minne kunne man bli riktig så rask på avtrekkeren.

Men det gikk med T9-tastaturet som med drontefuglen - det døde ut da smarttelefonen med iPhone i spissen introduserte oss for store touch-skjermer som hadde tilgang til et «fullverdig» alfa-tastatur. 

Mange beklager dette – faktisk finnes det eksterne iPhone-etuier som har fysisk tastatur som er bygd over samme lest som BlackBerry-tastaturet.

Tredjeparts-tastaturer

Men siden iOS 8 introduserte oss for muligheten for tredjeparts-tastaturer, er det nå mulig å gjenoppleve gode, gamle T9-minner ved å installere Type 9 Keyboard for iOS. Som nå også har fått norske ordlister.

TALL OG BOKSTAVER: Type 9 Keyboard for iOS lar deg velge bokstaver via tall.

Du får altså tilsvarende tolv taster å angripe, der de ti tall-tastene hver har tilgang til tre bokstaver. Enten trykker du gjentatte ganger på samme tast for å velge bokstav i henhold til rekkefølgen den står på, eller du bruker den prediktive tekstalgoritmen som foreslår ord basert på kun ett trykk per tall-tast der ønsket bokstav er representert.

Typisk noe som lettere kan forstås ved å se en video – se nedenfor. Appen har også en introduksjon til hvordan du bruker tastaturet, samt hvordan du bytter mellom de ulike tastaturoppsettene du har installert på din iPhone.

Type 9 Keyboard for iOS kan lastes ned for 19 kroner fra AppStore her

Du kan lese mer om Type9 her

iOS