Ip-telefoni anno 1888

Ip-telefoni anno 1888

Vcom selger ip-telefoni til mindre bedrifter. Men det begynte med telefonsentraler i Østerdalen på 1800-tallet.
O. Østmo AS ble etablert på Elverum i 1888. I de over hundre årene som er gått, har selskapet fulgt telefoni-utviklingen i tykt og tynt.

Det første oppdraget var å installere de første telefonsentralene på Hamar og i Østerdalen. Selskapet var representant for L.M.Ericsson, helt til Ericsson selv etablerte seg i Norge rundt 1920. På trettitallet ble selskapet agent for tyske Quante.

Etter hvert ble deler av virksomheten solgt til EB (Elektrisk Bureau). Ironisk nok kom noe av denne virksomheten tilbake til selskapet da PFI (Product Finders International) i Risør ble kjøpt i 2000. samtidig som navnet ble endret fra O. Østmo til Vcom.

Altigen

Etter å ha levd godt av å selge isdn-utstyr på nittitallet, da Vcom blant annet leverte en halv million NT1 isdn-bokser til Telenor, selger selskapet idag ip-telefoni til mindre bedrifter.

-- Det amerikanske selskapet Altigen valgte oss som sin første distributør i Europa, sier Ole Østmo, olderbarn til Vcoms grunnlegger og økonomianvarlig i selskapet.

Altigen ble etablert i San Francisco på 1990-tallet, og var ifølge Østmo det første selskapet som klarte å levere stabil ip-telefoni på en Windows NT-server. Nå retter selskapet seg mot smb-markedet.

-- Andre løsninger er laget for store bedrifter, før de nedskaleres. Det gir større grunnlagsinvesteringer enn det vi kan tilby, hevder den fjerde-generasjons telefon-mannen

Integrasjon

Vcom har levert et ti-talls Altigen-systemer med tilsammen bortimot 500 brukere i Norge.

Tett integrasjon med applikasjoner er viktig for Altigen. Selskapet var blant annet først ute med integrasjon mot Microsofts CRM-løsning. Til tross for ny funksjonalitet, har Altigens ip-telefoner relativt liten skjerm. Det vil de ha i framtiden også.

-- Stor skjerm er ikke noe poeng så lenge pc-skjermen uansett er mye bedre, sier Østmo.

Foreløpig brukes den etablerte telestandarden H.323 til å sette opp de ip-baserte telefonsamtalene. Først neste år kommer Altigen med sin første løsning basert på SIP (Session Initiation Protocol), protokollen som alle de store utstyrsleverandørene bortsett fra Cisco, satser hardt på.