iPad eller ultraportabel?

iPad eller ultraportabel?

Si at du har 5000 kroner å kjøpe pc for i sommer. Er iPad et alternativ?

Den er utvilsomt vakker. Og den vil vinne mot enhver pc som statussymbol og oppmerksomhetsdrager. Men hva skal du kjøpe, hvis du ikke er den som bare skal ha enhver ny gadget, men som vurderer iPad kontra pc?

Priser: Fra 5000?

Norske priser er ikke fastsatt, men de amerikanske prisene er 500, 600 og 700 dollar for versjoner på 16 GB, 32 GB og 64 GB. I tillegg kommer 130 dollar for 3G. Erfaringsmessig funker ti-gangeren fortsatt fint på Apples produkter. Startprisen er derfor kanskje så mye som 5000 kroner, men forhåpentligvis 4000 kroner. Hva slags pc får du for det?

Steve Jobs posisjonerer iPad som en enhet som befinner seg mellom bærbare og smarttelefoner, der de minibærbare befinner seg i dag. For 4000-5000 kroner får du imidlertid en langt bedre ultraportabel maskin enn de svake Atom-drevne minibærbare.

For sammenligningens skyld benytter vi Acer Timeline AS1810TZ. Dustin selger for eksempel denne konfigurasjonen: 11,6 tommers skjerm med 1366x768 pikslers oppløsning, 3 GB minne, 320 GB disk, hdmi, 4 usb-porter, minnekortleser, webkamera, åtte timers oppgitt batterilevetid, Windows 7 Premium, Intel Pentium Mobile SU4100, 1,35 kilo. Prisen er 4.690 kroner.

iPad-en veier riktignok nesten halvparten, men begge er lette og greie å ha med seg.

Til tross for avansert skjermteknologi virker iPad dyr om du ser på bare maskinvaren.

Men om du bør gå for iPad eller en ultraportabel bærbar pc avhenger først og fremst av bruken. Hver har sine fordeler og ulemper:

iPad pluss, sammenlignet med pc

* Slå den på, og den bare virker!

* Ikke noe mas med å holde programvare oppdatert og sikkerheten i orden.

* Multitouch-skjermen gir på noen områder økt brukervennlighet, og gir også muligheter for spesielle spill. Det gjør også aksellerometeret.

* Lett å finne og kjøpe nye applikasjoner på App Store. De fleste av 140 000 iPhone-applikasjoner fungerer. Mange er gratis eller svært billige.

* Spillene bare fungerer, og roter ikke til systemet.

* Lett for voksne å ha kontroll med hva slags applikasjoner barna har.

* Bedre egnet til ebøker enn en pc.

* Vekten på 680 gram er nesten halvparten av en ultraportabel pc.

iPad minus, sammenlignet med pc

* Den har kun skjermtastatur. Innebygd tastatur på pc er praktisk, for eksempel til chat, e-post og tekstbehandling. Tastaturet gir også mange mulige måter å plassere pc-en på og beskytter pc-en under transport.

* Øvrige maskinvarebegrensninger: Ikke 16:9, hdmi, usb-porter, minnekortplass, webkamera, svært begrenset lagringsplass

* Du kan ikke bruke iPads lagringsplass slik du selv vil, til å lagre de filene du ønsker.

* Mange videoformater støttes ikke, blant annet nedlastede filmer og web-tv kan være problematisk.

* Noen kjente og kjære programmer og spill må du klare deg uten (men mange alternativer finnes eller kommer)

* Begrenset funksjonalitet på lokalnettet, eksempelvis i forhold til fillagring, DLNA-avspilling av mediefiler, etc.

* Ingen tilkobling av skriver, skanner, eksterndisk, mobiltelefon, iPod, eller andre usb-enheter. (Det er riktignok mulig å koble til et kamera via en spesialkabel).

* Piratkopiering av programvare umulig (se presisering i leserkommentar)

* Nettleser mangler Flash-støtte

* Den største svakheten sammenlignet med en pc er at kun Apples egne programmer får multitaske. Det gjør for eksempel at så lenge du bruker et nettradioprogram eller et musikkprogram som Spotify, kan ikke iPad-en benyttes til noe annet. Å ha en chatteklient i bakgrunnen, som Live Messenger, er heller ikke mulig.

Hva skal man velge?

Begge plattformer har definitivt sine fordeler og ulemper. Men hvis du prøver å vekte de momentene som står over finner du kanskje lettere ut hva som er ditt beste valg. Men det er verdt å merke seg hva Steve Jobs selv sier mellom linjene om posisjoneringen av produktet. iPad er ingen pc-erstatter. Den ligger mellom smarttelefonen og pc-en, men om den faktisk erstatter en nummer 2-pc vil tiden vise.

Hva synes du? Bruk kommentarfeltet under.