IPAD PRO: En penne-venn. (Foto: Apple)

Ipad Pro i egen divisjon

KOMMENTAR: Microsoft Surface vinner både terreng og nye konkurrenter, men Apples nye proff-brett er ikke én av dem.

Publisert Sist oppdatert

Apple lanserte nylig en helt ny Ipad-variant, kalt Ipad Pro. Ikke bare er den større enn dagens Ipad-modeller, men den har helt unike funksjoner som pennestyring, eksternt tastatur via proprietære tilkoblinger og full støtte for IOS 9-multitasking.

Til forveksling lik Microsoft Surface - men det er bare “på overflaten".

Med eller uten tastatur?

Surface har fått vind i seilene i nyere tid. Om Microsoft tjener på dette er uvisst, med store investeringskostnader og nedskrivninger, men man kan iallefall se tendensen til at tradisjonelle bærbare maskiner beveger seg i retning nettbrett. Lanseringen av Windows 10 skal gjøre overgangen glattere. 

For Surface-klonene har begynt å dukke opp for alvor. Lenovos Miix 700 er definitivt et slikt eksempel, og ryktene vil ha det til at Dell er i siget med en Xps12-modell som også tar et hint fra Surface-taksonomien.

Komparativt

Til sammenlikning: Dagens Surface Pro 3, selv om den drar på årene, har en 12 tommers skjerm med 3,1 millioner piksler og en Intel Core-prosessor. Apples Ipad Pro har både større skjerm (12,9 tommer), flere bildepunkter (5,6 millioner), er lettere og tynnere samtidig som forventet batterilevetid er den samme. Den har altså en A9X ARM-prossesor, antakelig mindre minne, bedre kamera, men lar også både penn og tastatur være tilbehør.

Forbilledlig

Men hva er egentlig Surface-metaforen? Er det et nettbrett, eller en fullverdig pc? Hverken fugl eller fisk? Opprinnelig posisjonerte Microsoft nisje-produktet som en Ipad-konkurrent, men konverterte det senere til Macbook Air-utfordrer.

Sistnevnte er nok mer passende, for dagens Surface-modeller kjører full Windows med alt det fører med seg. Mange legacy-applikasjoner med skrivebords-brukergrensesnittet, men også mye overhead i form av operativsystem-minnebruk, behov for antivirus-programvare, Java, Flash, og så videre. Det skal ikke så mye til før viftene slår inn, heller, og økosystemet for apper som benytter nettbrett-modus med berøringskontroll er fremdeles begrenset.

Nettbrett, men profesjonelt

Ipad er uten tvil i nettbrett-klassen, og det faktum at Apple nå lanserer en proffmodell som også har støtte for både digitaliseringspenn og innebygget tilkobling for eksternt tastatur, endrer ikke det. Begge deler er selvfølgelig valgfrie, og det er vel mer sannsynlig å se en Ipad Pro uten både penn og tastatur enn en maskin i Surface-kategorien.

Ipad kjører et operativsystem tilpasset mobile enheter. Vi forbinder IOS mest med Iphone, men med versjon 9 rett rundt hjørnet kommer det funksjonalitet for multitasking, apper side ved side og Ipad-spesifikke flervindus-løsninger. Også fil-tilgang fra ulike applikasjoner blir adressert. Dette er selvfølgelig ikke det samme som et fullverdig operativsystem med mange programmer og vinduer åpne samtidig, men det er heller ikke meningen.

IOS er strømgjerrig, effektivt, sikkert og lekende lett å installere apper på - som det etter hvert finnes enormt mange av. Over tid vil i prinsippet alt man i dag kan gjøre på en skrivebordsmodell kunne gjøres på en Ipad. Proff-funksjonalitet fra såvel Microsoft som Adobe og Autodesk har blitt bygget på nytt fra bunnen av inn i apper som ikke står tilbake for de mer komplekse skrivebordsprogrammene. Skyen vil også gjøre det mulig å kjøre komplekse applikasjoner via virtuelle maskiner, og dessuten innbyr berøringsskjermene til helt nye måter å tenke programmer på. 

It just works

Der de Windows-baserte pc-ene (selv om de støtter seg til ideen om nettbrettet) kan kjøre komplekse programmer, men også er komplekse å drifte, er disse mer å regne som komplekse maskiner i seg selv.

Ipad-familien er langt enklere i så måte og for noen vil dette by på begrensninger. Men de fleste av oss vil vite å sette pris på enkelheten og “just works”-mantraet.

Sett slik er en Ipad mer en innretning enn en maskin.