Ipaq på romferd

Ipaq på romferd

NASAs astronauter skal bruke Hewlett-Packards lomme-pc. Tilsvarende skal de russiske kosmonautene.
Hewlett-Packards (HP) avtale med NASA omfatter ikke noe eksotisk utstyr, men noe praktisk, en lomme-pc som er i vanlig salg.

NASA har ikke en gang krevd noe ekstra, de bruker en standard modell, HP Ipaq h5550, som er å få kjøpt på det norske markedet til 5.660 kroner før merverdiavgift.

Ekstra

Ideen er å øke astronautenes produktivitet samtidig som fritiden får et ekstra tilskudd. Også de rusiske kosmonautene på romstasjonen Soyuz 8 får anledning til å dra nytte av Ipaq.

Lomme-pc-ene skal brukes til å registrere mannskapets daglige prosedyrer i tillegg til administrative funksjoner som e-post, kalender og dokumenthåndtering.

Videre kan mannskapet bruke Ipaq-en til å høre på musikk og se bilder. I følge HP skal det være mulig å både sende og motta bilder i rommet. Som tilbehør får astronautene ekstra batteri, pc-kort, SD-minnekort og utbrettbart tastatur.

Ifølge HP er Ipaq-en blitt utsatt for NASAs strengeste godkjennelsestester for bruk i rommet, med få modifikasjoner i forhold til forbruksversjonen.

-- Jeg tror ikke man kan finne mer krevende arbeidsforhold enn det astronautene har på et romfartøy, men jeg utfordrer gjerne norske brukere til å fortelle oss om vanskeligere bruksforhold, sier Ingeborg Flønes, markedsjef for Personal System Group, HP Norge.

Kombinasjonen av vær, klimaforhold og innovative bruksområder for lomme-pc-er i Norge er ifølge HP ganske imponerende. Derfor er de interessert i noen som vil utfordre arbeidsforholdene i rommet. De er tross alt ganske rene.

-- De erfaringene vi henter fra dette og lignende prosjekter vil etter hvert komme brukerne til gode, fremhever Ingeborg Flønes.